Stiri‎ > ‎

Comisia propune un acces mai rapid al pacienților la medicamente

postat 2 mar. 2012, 03:46 de Contact Eurocentrica
Comisia Europeană (CE) a propus, vineri, să se eficientizeze și să se reducă durata deciziilor naționale privind stabilirea prețurilor și rambursarea medicamentelor, astfel încât medicamentele să intre mai repede pe piață.

Pe viitor, aceste decizii ar trebui adoptate în termen de 120 de zile pentru medicamente inovatoare, ca regulă, și în numai 30 de zile în loc de 180 în  prezent pentru medicamentele generice.

De asemenea, Comisia propune măsuri severe de control al aplicării deciziilor, în cazul în care acestea nu respectă termenele, așa cum se întâmplă adesea în statele membre.

După ce se evaluează calitatea, siguranța și eficacitatea medicamentelor prin procesul de autorizare a introducerii pe piață, fiecare stat membru realizează o evaluare suplimentară pentru a decide dacă medicamentul este eligibil pentru rambursare, în conformitate cu normele de procedură comune stabilite conform Directivei privind transparența.

Propunerea vizează introducerea următoarelor modificări principale: garantarea unor termene mai scurte pentru deciziile naționale, regionale sau locale privind stabilirea prețurilor și rambursarea, sporirea eficacității directivei prin propunerea unor măsuri severe de control al aplicării acesteia, abordarea incertitudinilor legate de procedurile inovatoare de stabilire a prețurilor și de rambursare: de ex. excluderea licitației (reglementate de legislația privind achizițiile publice) și a acordurilor de acces în condiții specifice (reglementate de dreptul contractual/administrativ) din domeniul de aplicare al directivei.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Comments