Stiri‎ > ‎

Comisia publică un raport privind drepturile electorale locale ale cetățenilor

postat 9 mar. 2012, 05:21 de Contact Eurocentrica
Raportul referitor la aplicarea normelor Uniunii Europene (UE) privind drepturile electorale locale ale cetățenilor constată că, în pofida transpunerii satisfăcătoare a directivei relevante a UE, persistă unele problem, cum ar fi cerința de a avea reședința într-o țară o anumită perioadă de timp pentru a putea fi eligibil.

În prezent, aproximativ 8 milioane de persoane care au dreptul să voteze locuiesc în altă țară decât cea de origine. În calitate de cetățeni ai UE, aceste persoane au dreptul să voteze sau să fie eligibili în alegerile locale din statul membru în care își au reședința. Cu toate acestea, în prezent, conform unui nou raport publicat de Comisia Europeană, doar 10% dintre cetățeni profită de acest drept.

Prin urmare, pentru a se asigura că cetățenii își pot exercita pe deplin drepturile electorale, Comisia va colabora cu autoritățile naționale, regionale și locale în vederea identificării și soluționării dificultăților care persistă în ceea ce privește aplicarea efectivă a acestor drepturi.

Propunerea ca 2013 să fie desemnat Anul european al cetățenilor reprezintă o bună ocazie de a face mai bine cunoscute drepturile cetățenilor UE.

Comisia va continua să monitorizeze punerea corectă în aplicare a directivei și va sprijini statele membre să adopte măsurile necesare pentru a garanta faptul că cetățenii beneficiază de exercitarea deplină a drepturilor lor electorale. De asemenea, Comisia va promova cele mai bune practici în ceea ce privește încurajarea cetățenilor din afara UE să participe la viața politică și instituțională pe plan local.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Comments