Stiri‎ > ‎

Comisia recomandă ca toţi cetăţenii să aibă acces la conturi bancare de bază cu costuri abordabile

postat 18 iul. 2011, 05:20 de Contact Eurocentrica   [ actualizat la 18 iul. 2011, 05:29 ]
Comisia Europeană recomandă statelor membre să garanteze accesul la servicii  de plată adecvate, astfel încât orice persoană să aibă dreptul de a-şi deschide şi de a utiliza un cont de plăţi de bază, inclusiv în alt stat membru decât cel în care îşi are reşedinţa permanentă.

Recomandarea de astăzi a Comisiei Europene, privind accesul la un cont de plăţi de bază, va promova incluziunea financiară şi socială pentru consumatorii din întreaga Europă. Comisia invită statele membre să se asigure că astfel de conturi vor deveni disponibile, cu costuri rezonabile pentru consumatori, indiferent de ţara din cadrul UE în care îşi au reşedinţa şi indiferent de situaţia lor financiară. Peste un an, Comisia va evalua situaţia şi, dacă este cazul, va propune noi măsuri, inclusiv de natură legislativă.

„Accesul la un cont bancar de bază este una din priorităţile Actului privind piaţa unică. Acesta are potenţialul de a ameliora vieţile a milioane de europeni. Este important să se pună capăt practicilor care exclud cetăţenii de la accesul la un serviciu de bază atât de esenţial, dându-le astfel posibilitatea de a se integra pe deplin în societatea în care trăiesc şi de a se bucura de beneficiile pieţei unice”, a declarat Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii.

Accesul la un cont bancar a devenit o precondiţie pentru participarea deplină la viaţa economică şi socială a unei societăţi moderne, iar utilizarea numerarului este în scădere rapidă. În lumea de astăzi, lipsa accesului la un cont bancar de bază îngreunează viaţa de zi cu zi şi o face mai costisitoare. Totul, de la plata facturilor pentru utilităţi şi încasarea unor venituri sau a unor beneficii, până la cumpărarea de bunuri şi servicii, devine o problemă.

Cu toate acestea, studii recente arată că circa 30 de milioane de consumatori cu vârstă peste 18 ani din Uniunea Europeană nu au un cont bancar. Dintre aceşti 30 de milioane de cetăţeni rămaşi în afara sistemului bancar, se estimează că între 6 şi 7 milioane se găsesc în această situaţie din cauză că li s-a refuzat accesul la un cont bancar. Aceste persoane nu pot, în stadiul actual al lucrurilor, să beneficieze pe deplin de piaţa unică.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Comments