Stiri‎ > ‎

Creşterea cu 8% în 2011 a plăţillor aferente fondurilor de coeziune către statele membre

postat 30 ian. 2012, 05:52 de Marian Stoian   [ actualizat la 30 ian. 2012, 08:35 de Contact Eurocentrica ]

Bruxelles, 27 ianuarie 2012 – Constrângerile  bugetare cu care se confruntă în prezent  statele membre, au făcut ca fondurile structurale ale UE să fie o sursă tot mai valoroasă de investiţii pentru  creşterea economică în special în regiunile care au nevoie cel mai mult de investiţii.

Utilizarea efectivă a acestor fonduri a crescut în ritm în 2011, plăţile către statele membre, de la bugetul de anul trecut prin politica de coeziune atingând un nivel record 32.9 miliarde euro, o creştere de 8% faţă de cele 30.5 miliarde euro plătite în 2010.

Această rată mai mare de plată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European (FSE) şi Fondul de coeziune pentru 2011 reflectă, de asemenea, faptul că suntem în a doua jumătate a cadrului financiar 2007-2013, perioada în care cele mai multe facturi sunt disbursate. Fondurile structurale ale UE în 2011 au contribuit la creşterea piaţei unice prin investiţii într-o gamă largă de domenii strategice şi de consolidare a creşterii, inclusiv conexiunile în bandă largă, infrastructura de cercetare şi dezvoltare, proiectele de inovare, noi întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi educaţie.

Comisarul pentru politica regională, Johannes Hahn, a comentat:  "Fondurile structurale sunt fonduri de creştere. Acestea au ca scop de investiţii inteligente pe termen lung generând o dezvoltare economică sustenabilă, sprijinirea creării de locuri de muncă. Cifrele pentru anul 2011 indică faptul că suntem în plina implementare a cadrului financiar curent al politicii de coeziune şi că punerea în aplicare a politicii în această perioadă de finanţare a atins ritmurile dorite,  fondurile asigura un flux constant de investiţii în aceste vremuri dificile. Faptul că statele membre şi regiunile folosesc  această şansă este de primă importanţă şi  trebuuie să o folosească cu înţelepciune, urmărind totodată utilizarea corectă a banilor UE contribuabililor".
László Andor Comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune a adăugat că "decolarea puternică a tragerilor din Fondul Social European reflectă nevoia tot mai mare de investiţii în dezvoltarea competenţelor personale şi de inserţie profesională, în momentele în care efectele negative ale crizei asupra ocupării forţei de muncă şi din domeniul social devin tot mai vizibile. Sprijinul fondului social european este o demonstraţie puternică şi concret de solidaritate UE, care este de o importanţă deosebită în aceste vremuri dificile".

În plus, Comisia Europeană a luat măsuri să acorde prioritate consolidării creşterii investiţiilor. De exemplu, plăţi temproare "top-up"   în valoare de € 374 milioane au fost efectuate în 2011 în Grecia şi România, în urma intrării în vigoare a noilor norme de sprijinire a economiilor statelor membre care se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte stabilitatea financiară.

În Grecia, un total de 11,5 miliarde euro vor fi investiţi în aproape 180 proiecte prioritare, ceea ce duce la crearea unui număr locuri de muncă  într-un interval situat între  90.000 şi 108.000.

Pentru Italia, un plan de acţiune pentru sud sau regiunile Mezzogiorno va permite investiţii de  3,1 miliarde de euro din fonduri UE şi a fonduril naţionale care urmează să fie rapid direcţionate în proiecte regionale în domeniul educaţiei şi infrastructurii şcolare, în conexiuni bandă largă, infrastructura căilor ferate şi  cea de sprijin a IMM-urilor. Acesta este rezultatul unei realocari a fondurilor, în cooperare cu autorităţile naţionale şi regionale, pentru a declanşa atât de necesara creştere în sectoare cruciale.

Comisia a solicitat, de asemenea statelor membre să utilizeze 22 miliarde de euro din Fondul Social European care nu au fost încă angajate în proiecte pentru îmbunătăţirea oportunităţilor de angajare pentru tineri. Astazi unul din cinci tineri care  îşi caută de lucru nu poate găsi un loc de muncă. Noul program "Iniţiativa Oportunităţi pentru Tineret” (Youth Opportunities Initiative) pledează ca statele memebre să se concentreze pentru  prevenirea părăsirii timpurii a şcolii; sprijinirea tinerilor în dezvoltarea abilităţilor relevante pentru piaţa forţei de muncă; asigurarea experienţei în muncă şi calificării la locul de muncă şi a ajutorării tinerilor în găsirea unui prim loc de muncă satisfăcător. Comisia Europeană a stabilit, de asemenea, acţiuni concrete care urmează să fie finanţate direct din fonduri UE.

La sfârşitul anului 2011, rata medie de plată pentru toate cele trei fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune) ale UE a fost 33,4% din sumele alocate pentru perioada 2007-2013. Aceste rate variază semnificativ între ţări, de la 16,5% la 48,3%, în timp ce analiza pe fond arată că plăţile FEDR au avut o crestere anualade 55% de la 22,3% la sfârşitul anului 2010 la 34,3% la sfârşitul anului 2011. Pentru FSE, rata de plata a crescut cu 52%, de la 23.25% la sfârşitul anului 2010 la 35.43% la sfârşitul anului 2011 (totalul plăţilor intermediare şi avansate). Există încă diferenţe între ţări, a caror absorbtie variază de la 18.68% la 60.43%, dar în toate statele membre de observa o îmbunătăţire.

Sursa:  informatiilor preluate de pe site-ul oficial al Comisiei Europene.

 

 


Comments