Stiri‎ > ‎

Creşterea vitelor: 11 state cer crearea unui grup de lucru în cadrul UE

postat 31 mai 2011, 02:04 de Contact Eurocentrica

Cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai agriculturii de la Debrecen, în estul Ungariei, cele 11 state - Belgia, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Olanda, Austria, Polonia şi Portugalia - au înaintat Comisiei Europene (CE) o scrisoare comună în care insistă asupra “situaţiei în mod special dificile a creşterii vitelor în Europa”.

Un grup de lucru ar avea drept scop “examinarea mizelor menţinerii nivelului creşterii vitelor în Europa”, “identificarea ameninţărilor şi a obstacolelor pe care le întâmpină sau cu care se va confrunta şi instrumentele care ar putea fi mobilizate la nivel comunitar pentru a o menţine şi a o întări”, apreciază semnatarii.

Aceştia se tem ca nu cumva concesiile comerciale care vor trebui făcute la Organizaţia Mondială a Comerţului şi în negocierile de liber-schimb cu ţările Mercosur să pună în pericol rentabilitatea acestui domeniu de activitate, notează AFP.

UE este cel de al treilea producător mondial de carne de vită după SUA şi Brazilia, cu aproape şapte milioane de tone produse pe an şi un efectiv de 88 de milioane de capete.

Costurile producătorilor europeni sunt în prezent foarte afectate de preţurile ridicate ale materiilor prime care nu se fac simţite în preţul ajuns la consumator, situaţie agravată în unele regiuni de penuria de furaje cauzată de seceră.

Iniţiativa este susţinută de Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, care a apreciat duminică, la Debrecen, că un astfel de grup ar putea pregăti până la finalul lui iunie propuneri pentru a veni în ajutorul sectorului zootehnic.

Ştire preluată de la: http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/67700-Cresterea-vitelor-11-state-cer-crearea-unui-grup-de-lucru-in-cadrul-UE.html
Comments