Stiri‎ > ‎

Cum pot statele membre UE să iasă din zona euro fără să părăsească Uniunea. Soluţia găsită de Merkel

postat 15 nov. 2011, 06:34 de Contact Eurocentrica
Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată, a adoptat o rezoluţie prin care cere modificarea tratatelor europene pentru a permite statelor din zona euro să se retragă din uniunea monetară fără a renunţa la statutul de membru al Uniunii Europene (UE), scrie The Wall Street Journal.

Votul, deşi simbolic, poate impulsiona discuţiile referitoare la cum poate fi abordată situaţia unor state precum Grecia care ar putea face faţă mai bine crizelor prin care trec dacă renunţă la euro.

Votul evidenţiază, de asemenea, provocările pe care Merkel trebuie să le depăşească pentru a păstra loialitatea partidului faţă de politicile sale legate de problemele europene în contextul în care evoluţia crizei datoriilor din zona euro înspăimântă tot mai tare populaţia.

Criticii programelor de bailout pentru statele cu probleme din zona euro vor modificarea reglementărilor europene astfel încât un membru al zonei euro să poată fi forţat să iasă din uniunea monetară. Merkel respinge această abordare, iar liderii partidului ei au căutat o soluţie de compromis.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments