Stiri‎ > ‎

Curtea Constituţională germană autorizează mecanismele de salvare a euro

postat 12 sept. 2012, 04:35 de Contact Eurocentrica
Curtea Constituţională germană a autorizat miercuri adoptarea de către Berlin a ultimelor mecanisme de salvare a zonei euro, înlăturând astfel o incertitudine majoră privind gestionarea crizei financiare, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Cu această decizie, foarte aşteptată, cei opt judecători ai Curţii i-au dat ''undă verde'' preşedintelui german, Joachim Gauck, să semneze textele de lege privind Mecanismul European de Stabilitate /MES/ şi Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea şi Guvernanţa /TSCG/ în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, adoptate de către Parlamentul de la Berlin, dar împotriva cărora fuseseră depuse mai multe plângeri.

Totodată, Curtea a stabilit o limită privind implicarea financiară a Germaniei în finanţarea MES, stipulând că ea nu trebuie să depăşească partea sa de capital la fond, respectiv 190 miliarde de euro. O creştere a acestei sume nu va fi posibilă decât cu aprobarea Parlamentului german, au precizat judecătorii, cerând ca cele două camere - Bundestag şi Bundesrat - să fie pe deplin informate în legătură cu toate discuţiile.

Cancelarul Angela Merkel, comentează Reuters, a dat dovadă de calm în timp ce Curtea i-a ţinut ca pe spini luni de zile pe factorii de decizie politică, dar şi pieţele financiare, amânându-şi decizia în legătură cu constituţionalitatea MES şi a TSCG.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, afirma săptămâna trecută că este sigur în ce priveşte victoria împotriva opozanţilor, inclusiv din cadrul Uniunii Creştin-Democrate /CDU, conservatoare, partidul dnei Merkel/ şi al stângii radicale Die Linke, faţă de ratificarea celor două documente.
Dacă cei opt judecători ai Curţii ar fi înşelat aşteptările, aceasta ar fi avut, spun unii, un efect devastator asupra pieţelor şi ar fi aruncat zona euro în incertitudine, privând-o de fondurile necesare supravieţuirii unor state din sud greu îndatorate.

În opinia unui profesor de drept de la Universitatea Liberă din Berlin, Tanja Boerzel, un ''nu'' din partea Curţii ''n-ar fi avut chiar un efect fatal pentru euro, ci ar fi provocat o criză constituţională, având în vedere că cele două camere ale Parlamentului federal german - Bundestag /inferioară/ şi Bundesrat /superioară/ - au ratificat MES şi TSCG cu majorităţi constituţionale''.

Marţi, Curtea a respins recursul înaintat de Peter Gauweiler, deputat al Uniunii Creştin-Sociale /CSU/, ramura bavareză a CDU/, pentru a determina instanţa din Karlsruhe să-şi amâne decizia, din cauza anunţului survenit joia trecută privind un nou plan de cumpărare de obligaţiuni de stat de către Banca Centrală Europeană /BCE/. În opinia lui Gauweiler, anunţul BCE a provocat ''o situaţie complet nouă'', care justifică, în opinia sa, amânarea deciziei judecătorilor Curţii. Curtea Constituţională nu are însă competenţe în ce priveşte BCE, dar ea ar putea determina ieşirea Germaniei din euro dacă BCE eşuează în ce priveşte obligaţia sa de a fi independenţă şi de a se concentra pe o monedă stabilă.

MES este viitorul instrument de salvare a zonei euro. Intrarea sa în vigoare, suspendată până la luarea unei decizii de către Curtea din Karlsruhe, este crucială pentru viitorul Uniunii Europene. El trebuia să intre în vigoare la 1 iulie 2012 şi să coexiste până în vara lui 2013 cu predecesorul său, Fondul European de Stabilitate Financiară /FESF/. Dar plângerile la Curtea din Karlsruhe vizând blocarea ratificării sale au întârziat calendarul.

După decizia Curţii, MES, cu o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro, faţă de 440 de miliarde de euro, cât avea iniţial FESF, ar urma să intre în vigoare de la începutul lui octombrie.

TSCG a fost adoptat de către liderii politici europeni în ianuarie a.c. El vizează întărirea disciplinei comune, introducând îndeosebi ''reguli de aur'' privind echilibrul conturilor. La acesta, liderii europeni au decis să adauge un pact privind creşterea economică şi locurile de muncă în valoare de circa 120 miliarde de euro.AGERPRES

Stire preluata de la Agerpres

Comments