Stiri‎ > ‎

Daciana Sârbu către UE: Criza bolnavilor de cancer din România arată nevoia unui stoc european de medicamente

postat 7 mar. 2012, 02:13 de Contact Eurocentrica
Eurodeputata Daciana Sârbu, membră a Comisiei de Sănătate publică a PE, cere Comisiei Europene (CE) crearea unui stoc de medicamente la nivel european, care sa fie accesat în cazul crizelor grave de medicamente pentru bolnavii care suferă de maladii cronice.

Eurodeputata a făcut această solicitare în contextul problemelor grave care au afectat accesul la medicamente al bolnavilor de cancer din România, atrăgând atenția Comisiei cu privire la aceasta situație dramatică.

Daciana Sârbu a ridicat în atenția CE posibilitatea finanțării din Fondul Social European a acestei rezerve de medicamente, destinate pacienților care suferă de cancer sau alte boli cronice.

„Având în vedere gravitatea situației în care se afla bolnavii de cancer din Romania, trebuie sa ne punem problema creării unor mecanisme la nivel european, care sa intre în funcțiune atunci când mecanismele naționale sunt greșite sau se blochează. Bolnavii nu trebuie sa sufere, pe lângă boala, si din cauza incapacității unor guverne de a le asigura tratamentul medical. Pentru ei trebuie sa cream mecanisme de siguranța europene, care sa se activeze in asemenea crize. Chiar daca sistemele de sănătate sunt aproape integral in responsabilitatea statelor membre si nu a organismelor comunitare, apar situații extrem de grave, când cetățeni ai Uniunii Europene îsi vad viața pusa în pericol. Consider ca e obligația Uniunii sa intervină în astfel de cazuri”, afirmă Daciana Sârbu.

Eurodeputata a solicitat, de asemenea, Comisiei Europene sa ofere recomandări Ministerului Sănătății din România pentru a rezolva cât mai urgent criza medicamentelor destinate bolnavilor de cancer, corectând sistemul actual pentru ca astfel de blocaje să nu mai apară pe viitor. Solicitarea face apel la articolul 168 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, potrivit căruia "acțiunile Comunității trebuie să îmbunătățească sănătatea publică, să prevină bolile și să combată sursele de amenințare la adresa sănătății publice".

Comments