Stiri‎ > ‎

Dezideratele ministrului fondurilor europene: plăți la zi și programe operaționale eficiente

postat 13 mai 2013, 06:42 de Contact Eurocentrica
Simplificarea sistemului de plăți, modificarea procedurilor de achiziție publică și viitorul ciclu financiar sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute de către ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici, în cadrul emisiunii Income Magazine, de la Antena 3, din data de 11 mai a.c.

În ceea ce privește proiectele deja depuse și aflate în derulare, ministrul Teodorovici a declarat: ”Vreau să se vadă foarte bine în piață faptul că toți beneficiarii sunt plătiți la zi. Pentru mine este cel mai important lucru. Și în paralel, desigur, să începem să simplificăm, să reducem, să facem un sistem mai bun”.

Conștient de necesitatea creării unui traseu financiar eficient, care să asigure plata la zi a proiectelor și care să arate cum circulă de fapt banii în administrație, Eugen Teodorovici a afirmat: ”Vom externaliza foarte clar acest lucru către o bancă sau un grup de bănci, prin care efectiv toți banii europeni să fie virați către beneficiarii finali, odată ce lucrurile sunt verificate și toate sunt în regulă”.

Dacă pentru programele existente nu se mai poate schimba decât procedura de implementare, în cazul celor viitoare dezideratul este unul clar: ”Este foarte important să găsim acea legătură și complementaritate între proiectele operaționale sectoriale. Să nu finanțăm disparat și independent de ce se finanțează într-un alt program operațional pentru că în momentul acela impactul este altul decât cel dorit”.

Sistemul de achiziții publice va fi readus în discuție marți, 14 mai, la Bruxelles, acolo unde ministrul fondurilor europene are programate întâlniri cu comisarul pentru politică regională Johannes Hahn și cu comisarul pentru piața internă și servicii Michel Barnier. ”Vom prezenta comisarilor un nou mecanism, care sperăm ca până la finalul anului să fie aplicat”, a mai sus Eugen Teodorovici la Antena 3.

Cât privește următoarea perioadă de programare 2014-2020, până la finalul lunii în curs, țara noastră trebuie să trimită Comisiei Europene un proiect în care să precizeze care sunt viitoarele programe operaționale sectoriale pe care dorește să le implementeze, care vor fi alocările financiare pentru acele priorități pe care fiecare minister în parte le-a inclus în programele operaționale, dar și care vor fi mecanismele de implementare și finanțare. Potrivit ministrului Teodorovici, pe lista de priorități pentru următorul ciclu financiar se află transportul, mediul, proiectele regionale, dar și mediul privat.
 
Articole preluat de pe site Ministerului Fondurilor Europene.
Comments