Stiri‎ > ‎

Directorul interimar al FMI: România trebuie să progreseze rapid în cheltuirea banilor de investiţii şi a fondurilor UE

postat 28 iun. 2011, 00:19 de Contact Eurocentrica
Autorităţile române vor trebui să depună eforturi suplimentare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar de 3% în 2012, fiind nevoie în special de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi a absorbţiei fondurilor UE, a afirmat John Lipsky, directorul general interimar al FMI.

"Autorităţile sunt pe drumul cel bun pentru atingerea ţintelor fiscale pentru 2011. Cu toate acestea, eforturi suplimentare vor fi necesare pentru a asigura atingerea ţintei de deficit de 3% din PIB în 2012. În sectorul de sănătate sunt în curs reforme importante, dar este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor UE, reducerea arieratelor şi îmbunătăţirea administrării taxelor", a declarat Lipky într-un comunicat.

Consiliul Director al FMI a aprobat luni seară prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispoziţia României a doua tranşă, de 481 milioane de euro.

"România a avut un start puternic în cadrul noului aranjament. Toate ţintele au fost îndeplinite, ceea ce arată angajamentul autorităţilor pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puternice în sectorul companiilor de stat, astfel încât să nu pierdem câştigurile economice din reformele anterioare şi pentru a spori oportunităţile de investiţii şi creştere economică", a mai spus Lipsky.

Oficialul FMI a mai arătat că va fi esenţială o implementare promptă a planurilor de reformă pentru întreprinderile cheie de stat, ceea ce presupune o implicare mai mare a sectorului privat, îmbunătăţirea legislaţiei şi preţuri orientate către piaţă.

Pe partea financiară el spune că presiunile inflaţioniste au fost mai puternice decât s-a anticipat, din cauza şocurilor legate de preţurile internaţionale la alimente şi combustibil.

"Autorităţile au anunţat în mod adecvat o modificare în politica monetară, cu tendinţă de întărire. O modificare a politicii monetare mai rapidă ar putea fi necesară pentru a asigura că presiunile inflaţioniste şi efectele de runda a doua sunt izolate", a arătat Lipsky.

Oficialii FMI au evaluat luni îndeplinirea criteriilor cantitative de performanţă din noul acord pentru primul trimestru al acestui an, precum şi unele măsuri de reformă pe care autorităţile s-au angajat să le adopte până la data board-ului.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments