Stiri‎ > ‎

Discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, amânate pentru 2012

postat 13 dec. 2011, 01:00 de Contact Eurocentrica
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea să nu fie discutată la reuniunea de marţi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, a declarat un diplomat european de rang înalt, citat de site-ul Novinite.com.

Această decizie ar fi fost motivată de faptul că nu s-a înregistrat nicio evoluţie pozitivă, a declarat diplomatul pentru dnevnik.bg. Comentariile sale intervin în urma anunţului de săptămâna trecută al Olandei cu privire la menţinerea atitudinii sale faţă de aderarea la Schengen a României şi Bulgariei.

Astfel, o decizie în acest sens va fi amânată pentru 2012.

Diplomatul a adăugat că preşedinţia poloneză a UE susţine o aderare în etape a celor două ţări la Schengen, începând cu deschiderea graniţelor maritime şi aeriene la sfârşitul lui martie 2012, dar Olanda a decis încă o dată să blocheze acest proces.

Vineri, liderii celor 27 de state membre UE, reuniţi la Bruxelles în cadrul ultimului lor summit din 2011, au amânat încă o dată aderarea României şi Bulgariei.

Guvernul olandez a invocat rezultatele nesatisfăcătoare ale luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate în explicarea opoziţiei sale. Olanda a rămas singurul stat UE care se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen, după ce Finlanda şi-a modificat atitudinea în noiembrie, acceptând o aderare în etape.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments