Stiri‎ > ‎

Draghi: Banca Centrală Europeană este gata să facă orice pentru a proteja euro

postat 26 iul. 2012, 23:51 de Contact Eurocentrica
Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să ia toate măsurile pentru a proteja euro, a declarat, joi, la Londra, preşedintele BCE, Mario Draghi, indicând că instituţia este pregătită să intervină pentru reducerea costurilor de împrumut aflate la niveluri nesustenabile în cazul unor ţări.

"În limita mandatului nostru, BCE este gata să facă orice este necesar pentru protejarea monedei euro. Şi credeţi-mă, va fi de ajuns", a spus Draghi, în timpul unei conferinţe, potrivit Bloomberg.

Banca se află sub presiune din parea statelor zonei euro pentru a-şi asuma un rol mai important în lupta împotriva crizei datoriilor. Preşedintele BCE a subliniat progresele "extraordinare" ale liderilor europeni în ultimele şase luni, însă a avertizat că rolul băncii centrale nu este de a acţiona în locul acestora.

Şeful BCE a indicat că instituţia ar putea interveni pentru reducerea costurilor de împrumut ale unor state confruntate cu probleme majore la finanţarea din piaţă.

"În măsura în care nivelul costurilor de împrumut afectează funcţionarea canalelor de transmisie a politicii monetare, intră în mandatul nostru", a spus el.

Afirmaţiile preşedintelui BCE au influenţat pozitiv bursele europene, iar euro s-a apreciat cu circa 1% faţă de dolar, la 1,227 dolari.

Comentariile lui Draghi vin în contextul cererilor Spaniei ca BCE să facă mai mult pentru a lupta împotriva incertitudinilor de pe piaţa financiară, după ce randamentele obligaţiunilor guvernului de la Madrid au atins noi recorduri în această săptămână. Randamentul obligaţiunilor spaniole pe zece ani a coborât după declaraţiile lui Draghi, cu 0,14 puncte, la 7,24%.

BCE a redus la începutul lunii iulie principalele rate ale dobânzilor cu 0,25 puncte procentuale, aducând dobânda de politică monetară la minimul record de 0,75%.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments