Stiri‎ > ‎

Echipa de intervenţie trimisă de UE la frontierele Greciei este neputincioasă în faţa imigraţiei ilegale

postat 1 aug. 2011, 00:23 de Contact Eurocentrica
Echipa de Intervenţie Rapidă la Frontiere (RABIT) trimisă de Uniunea Europeană la graniţele Greciei pentru a preveni imigraţia ilegală este neputincioasă, în pofida costurilor mari pe care le presupune şi a echipamentelor performante.

Echipa a fost trimisă în noiembrie în Grecia, pentru a ajuta la combaterea imigraţiei ilegale pe la graniţa cu Turcia.

Ofiţerii din cadrul RABIT nu pot însă întoarce imigranţii din drum şi nici nu-i pot trimite în ţările de origine, se arată într-un raport întocmit de membri ai Comisiei pentru Afaceri Interne a Camerei Comunelor, care au vizitat echipa,  relatează The Daily Mail, în ediţia electronică.

"Ei nu pot intercepta imigranţii până când nu trec graniţa în Grecia şi nici nu îi pot trimite înapoi", afirmă raportul. Ofiţerii nu pot opri imigranţii înainte de a trece graniţa deoarece ei acţionează în cadrul UE.

Echipa, care face parte din agenţia de frontiere europeană Frontex, nu are puterea nici să trimită imigranţii înapoi în ţările de origine, decât dacă pot dovedi de unde au venit. Dar mulţi imigranţi îşi distrug documentele, astfel că este imposibil de stabilit ţara de origine.

Aproximativ o jumătate dintre imigranţii ilegali care încearcă să intre în UE vin pe la graniţa terestră de 200 de kilometri dintre Turcia şi Grecia. Raportul parlamentarilor britanici afirmă că aceasta este principalul punct de trecere pentru imigranţii care încearcă să ajungă în Europa. Potrivit raportului, controlul frontierelor trebuie consolidat în Turcia, înainte ca această ţară să poată adera la UE.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments