Stiri‎ > ‎

Etapa istorica in constructia uniunii monetare: Fondul de salvare al zonei euro a intrat in vigoare

postat 10 oct. 2012, 00:56 de Contact Eurocentrica
Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, a intrat luni in vigoare dupa prima reuniune a consiliului guvernatorilor, format din ministrii de Finante din zona euro, la Luxemburg, potrivit Mediafax.MES va deveni complet operational atunci cand statele vor varsa contributiile, urmand sa ajunga la o capacitate de imprumut de circa 200 de miliarde de euro pana la sfarsitul acestei luni, dintr-un total de 500 de miliarde de euro.
"Lansarea MES constituie o etapa istorica in constructia uniunii monetare, zona euro este astfel prevazuta cu un scut permanent si eficace", a declarat seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, intr-o conferinta de presa.
Ministrii de Finante din zona eura s-au reunit in aceasta dupa-amiaza la Luxemburg, in calitate de guvernatori ai MES si in prezenta presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, pentru semnarea actului de nastere al acestui instrument financiar permanent, care va inlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiara.
MES va deveni complet operational atunci cand statele vor varsa contributiile, urmand sa ajunga la o capacitate de imprumut de circa 200 de miliarde de euro pana la sfarsitul acestei luni, dintr-un total de 500 de miliarde de euro, potrivit Mediafax.
Agentia Fitch Ratings a acordat MES ratingul maxim triplu A, care ii permite sa obtina finantare la dobanzi avantajoase.
MES are o importanta strategica, pentru ca va putea sa recapitalizeze direct bancile din zona euro, fara sa creasca indatorarea statelor. Conditia este ca europenii sa creeze un mecanism comun de supraveghere bancara, pana la inceputul lui 2013.
Posibilitatea recapitalizarii directe a bancilor intereseaza in primul rand Spania, care a obtinut in iunie o linie de credit de pana la 100 de miliarde de euro, din partea zonei euro, pentru sustinerea institutiilor financiare.
 
 
 
Stire preluata de pe EurActiv.
Comments