Stiri‎ > ‎

Eurobarometru: corupția în creștere?

postat 16 feb. 2012, 00:08 de Contact Eurocentrica
Aproape trei sferturi din europeni consideră corupția drept o problemă gravă și sunt de părere că ea este prezentă la toate nivelurile de guvernare, iar opt procente din respondenți afirmă că li s-a cerut sau sugerat să dea mită în ultimul an, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

Potrivit sursei menționate anterior, corupția rămâne o problemă majoră în țările Uniunii Europene, ba chiar se pare că a crescut în ultimii trei ani,.

„Observăm cu dezamăgire că rezultatele concrete în ceea ce privește lupta împotriva corupției în Uniunea Europeană rămân nesatisfăcătoare. De câte ori nu am spus că a venit timpul să acționăm? Cetățenii europeni se așteaptă la măsuri decisive din partea guvernelor naționale. Ar cam fi timpul ca acestea să fie adoptate”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.

Corupția continuă să fie una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa. Prezentă sub forme și în domenii care diferă de la un stat membru la altul, corupția afectează întreaga UE, printre efecte numărându-se reducerea investițiilor, blocarea funcționării corecte a pieței interne și impactul negativ asupra finanțelor publice. Se estimează că fenomenul corupției costă economia UE aproximativ 120 de miliarde de euro pe an.

În iunie anul trecut, Comisia Europeană a adoptat un pachet anticorupție, prin care se solicită ca fenomenul corupției să beneficieze de o atenție sporită în toate politicile relevante ale UE. De asemenea, a fost instituit un mecanism specific al UE de monitorizare și de evaluare, și anume un raport anticorupție al UE, în care va fi prezentată în mod clar situația eforturilor întreprinse în toate cele 27 de state membre ale UE pentru combaterea corupției. Primul raport este prevăzut pentru 2013.

În curând, Comisia va prezenta o serie de propuneri legislative privind, în special, confiscarea bunurilor obținute din infracțiuni, reforma normelor aplicabile în materie de achiziții publice, realizarea unor statistici mai avansate privind activitatea infracțională și consolidarea politicii antifraudă la nivel european.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Comments