Stiri‎ > ‎

Eurobarometru: Italia este cea mai atractivă destinaţie de vacanţă pentru 2011

postat 13 mai 2011, 07:10 de Contact Eurocentrica

Din ce în ce mai mulţi europeni profită din plin de vacanţele lor: 68 % dintre cetăţenii UE au călătorit din motive personale în 2010 faţă de 65 % în 2009. Aceste constatări, obţinute în urma unui nou sondaj Eurobarometru referitor la atitudinea europenilor faţă de turism, confirmă alţi indicatori potrivit cărora turismul a ieşit din criza economică.

Turiştii îşi manifestă în continuare preferinţa pentru destinaţiile turistice tradiţionale (58 %), în timp ce 28 % dintre aceştia ar dori să descopere noi destinaţii. Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene, a prezentat astăzi sondajul Eurobarometru în cadrul Conferinţei europene a părţilor interesate din sectorul turismului, organizată la Budapesta de către preşedinţia ungară şi Comisia Europeană.

Printre cele mai relevante constatări ale noului sondaj Eurobarometru se numără următoarele:

 

  • Cele mai populare preferinţe: Italia a fost destinaţia de vacanţă cel mai frecvent menţionată pentru 2011 (11,5 %). Spania a ieşit pe locul al doilea cu 8,6 % urmată de Franţa (8,2 %). 23 % dintre rezidenţii UE încă nu s-au hotărât cu privire la destinaţia lor de vacanţă.
  • Tendinţa de a descoperi Europa şi ţara de origine continuă să se manifeste: În 2011, 58 % dintre Europeni plănuiesc să îşi petreacă vacanţele în propria lor ţară sau în altă ţară a Uniunii Europene.
  • O dorinţă din ce în ce mai pronunţată de a călători: În 2010, aproape trei sferturi dintre cetăţenii UE (73 % vs. 69 % anul trecut) au plecat în călătorii de agrement sau de afaceri. Pe primele cinci locuri în topul călătorilor se situează locuitorii Finlandei (89%), ai Danemarcei (87 %), ai Ţărilor de Jos şi ai Suediei (87 %), ai Luxemburgului (85 %) şi, respectiv, ai Norvegiei (84 %).
  • „Atractivitatea locală” contează: 32 % dintre persoanele intervievate au menţionat acest aspect ca fiind motivul principal în alegerea destinaţiei de vacanţă, următoarele fiind „patrimoniul cultural” (27 %) şi „posibilităţile de divertisment” (14 %).
  • Căutarea unui „loc de odihnă şi relaxare” a constituit principala motivaţie pentru mai mult de o treime dintre cei care pleacă în călătorii de agrement (36 %), urmată de „soare şi plajă” (18 %) şi „vizitarea prietenilor şi a rudelor” (17 %).Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/perspective_sezon_turistic_2011_ro.htm

 

Comments