Stiri‎ > ‎

Eurodeputat român: Funcţionarea agriculturii nu poate fi lăsată exclusiv în seama forţelor pieţei

postat 28 iun. 2011, 04:22 de Contact Eurocentrica   [ actualizat la 28 iun. 2011, 04:25 ]
Agricultura este un sector de interes strategic, iar funcţionarea sa nu poate fi lăsată exclusiv în seama forţelor pieţei, potrivit unui aviz realizat de către eurodeputata Daciana Sârbu şi adoptat, luni, de către Comisia de Agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European (PE). Avizul are ca temă principală materiile prime agricole şi rolul acestora în garantarea securităţii alimentare, documentul susţinând că este nevoie de o strategie coerentă a forurilor europene în ceea ce priveşte produsele agricole de bază, potrivit unui comunicat remis, marţi, Asociaţiei Eurocentrica.

„Aşa cum afirmam şi în raportul meu referitor la rolul strategic al agriculturii în contextul securităţii alimentare, este nevoie de instrumente pentru a combate volatilitatea extremă a preţurilor şi sper ca noua Politică Agricolă Comună va conţine instrumente de piaţă robuste pentru combaterea acestui fenomen”, a declarat Daciana Sârbu.

Aceasta a adăugat că nu întotdeauna creşterea preţurilor la produsele agricole de bază înseamnă venituri mai mari pentru fermieri, iar această instabilitate a pieţei aduce dezavantaje si consumatorilor, dar şi producătorilor.

Eurodeputata subliniază, în textul avizului realizat în numele Comisiei AGRI, că agricultura europeana are puţine şanse de supravieţuire daca nu menţine o politică agricolă comună şi un mecanism de sprijin direct.

Comisia de Agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) a PE a adoptat luni proiectul de aviz realizat de eurodeputata Daciana Sârbu referitor la o strategie eficientă privind materiile prime pentru Europa. Avizul reprezintă punctul de vedere al Comisiei AGRI destinat Comisiei pentru Industrie, cercetare şi energie (ITRE). Avizul urmează să fie votat în Comisia ITRE.

Daciana Sârbu activează în Comisia de Agricultura şi dezvoltare rurală, precum şi în Comisia de Mediu, sănătate publică şi siguranţa alimentară a Parlamentului European.

Comments