Stiri‎ > ‎

Europa poate rezolva criza datoriilor suverane fără ajutorul Chinei

postat 22 nov. 2011, 00:26 de Contact Eurocentrica   [ actualizat la 22 nov. 2011, 00:30 ]
Europa poate rezolva fără ajutorul Chinei criza datoriilor suverane, care a lovit puternic mai multe economii din zona euro, a declarat, luni, Ewald Nowotny, membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), citat de Bloomberg.

"Există un grad ridicat de incertitudini, care afectează şi China, dar opinia mea este că Europa este şi trebuie să fie capabilă să-şi rezolve problemele singură. Dacă există investiţii din China, sunt binevenite, dar acesta este un trend pe termen lung. Pe perioadă scurtă şi medie, Europa este şi trebuie să fie complet capabilă să rezolve această situaţie", a spus Nowotny, care face parte din conducerea BCE din postura de guvernator al băncii centrale a Austriei.

Liderii europeni încearcă să controleze o criză a datoriilor suverane care a forţat Grecia, Irlanda şi Portugalia să ceară ajutor extern şi ameninţă acum cu extinderea către Italia şi Spania.

După ce liderii europeni au convenit în octombrie suplimentarea resurselor fondului de urgenţă al zonei euro, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a declarat că intenţionează să discute cu omologul său chinez, Hu Jintao, o implicare financiară a Chinei. Potrivit informaţiilor apărute în presă, China ar condiţiona ajutorul financiar de unele concesii din partea Europei, precum acordarea statului de economie de piaţă.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments