Stiri‎ > ‎

Financial Times: Decizia Spaniei de restricţionare a accesului lucrătorilor români, o premieră în cadrul UE

postat 12 aug. 2011, 00:46 de Contact Eurocentrica
Decizia Spaniei de a introduce restricţii temporare pe piaţa muncii pentru români este o premieră în cadrul Uniunii Europene, comentează Financial Times, în ediţia electronică de joi.

Comisia Europeană (CE) a adoptat, joi, decizia, prin care aprobă solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012.

Rata şomajului a fost de 21 de procente în iunie în Spania, fiind cea mai mare înregistrată vreodată într-o ţară din zona euro de la introducerea monedei unice, în 1999. Şomajul în rândul tinerilor se ridică la 45 de procente, potrivit departamentului de statistică al UE.

"Această (decizie) trimite un mesaj politic clar electoratului", a declarat Sergio Carrera, de la Centrul pentru Studii de Politică Europeană, cu sediul la Bruxelles.

"Problemele de pe piaţa muncii din Spania sunt cauzate de probleme structurale şi instituţionale, nu de muncitorii români", a precizat el.

Datele UE arată că numărul românilor care s-au mutat în Spania a crescut rapid în ultimii ani, ajungând la 823.000 la începutul lui 2010. Românii, dintre care majoritatea lucrau în construcţii înainte de criza economică din 2008, sunt în prezent mai numeroşi decât marocanii, ecuadorienii şi britanicii din Spania.

Potrivit normelor europene, imigranţii români sunt eligibili pentru ajutorul de şomaj ca toţi ceilalţi cetăţeni ai UE, inclusiv spanioli.

Ultimele date arată că 30 la sută dintre românii care trăiesc în Spania sunt şomeri, comparativ cu 11 la sută înainte de criză.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments