Stiri‎ > ‎

Francois Hollande susţine că Turcia nu va adera la UE în timpul eventualului său mandat de preşedinte

postat 11 apr. 2012, 22:25 de Contact Eurocentrica
Candidatul socialist la preşedinţia Franţei, Francois Hollande, a declarat miercuri seară că nu va exista o aderare a Turciei la UE în timpul mandatului său de cinci ani, dacă este ales, chiar dacă nu se va opune prin veto continuării negocierilor de aderare.

"Condiţiile nu sunt îndeplinite, iar asta nu se va schimba în următorii cinci ani", a afirmat el pentru postul de televiziune France 2.

În schimb, Francois Hollande nu s-a declarat, spre deosebire de Nicolas Sarkozy, ostil din principiu faţă de eventuala aderare a Turciei.

"Principiul negocierilor există. Jacques Chirac a fost cel care l-a acceptat (...) Negocierea este însă în curs", a subliniat acesta, amintind că trebuie organizat referendum, conform Constituţiei franceze, pentru orice nouă aderare la UE.

Procesul de negocieri între Ankara şi UE stagnează, doar 13 dintre cele 35 de capitole fiind abordate în procesul de negociere început în 2005.

Numeroase capitole sunt blocate din cauza refuzului Ankarei de a aplica uniunea vamală cu partea greacă a insulei divizate a Ciprului, membră a UE din 2004, pe care Turcia nu o recunoaşte.

Austria, Franţa şi Germania sunt de asemenea reticente la o aderare deplină şi susţin ideea unui parteneriat.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments