Stiri‎ > ‎

Germanii sunt mai sceptici cu privire la euro în comparaţie cu francezii

postat 17 sept. 2012, 04:29 de Contact Eurocentrica
Majoritatea germanilor consideră că situaţia lor personală ar fi mai bună în absenţa monedei unice europene, spre deosebire de francezi, potrivit unui sondaj publicat luni.

Majoritatea germanilor (65 la sută) consideră că le-ar fi fost mai bine din punct de vedere personal dacă ţara lor ar fi păstrat marca germană şi nu ar fi trecut la euro. Numai 36 la sută din francezi consideră că situaţia lor personală ar fi fost mai bună dacă francul ar fi rămas moneda lor naţională, arată un studiu publicat de fundaţia germană Bertelsmann.

Totodată, 49 la sută din germani declară că le-ar fi fost mai bine dacă Uniunea Europeană (UE) nu ar fi existat. Francezii care împărtăşesc acest punct de vedere sunt mai puţin numeroşi - 34 la sută.

Studiul, care a luat în calcul şi răspunsurile polonezilor, a arătat că numai 28 la sută din aceştia din urmă apreciază că le-ar fi fost mai bine în absenţa Uniunii Europene.

Referitor la şansele pe piaţa muncii, 37 la sută din germani afirmă că acestea ar fi mai bune în absenţa UE, proporţia francezilor care sunt de această părere fiind de 35 la sută, iar cea a polonezilor de 24 la sută.

Circa 69 la sută din germani consideră totuşi că Uniunea Europeană este un model pentru restul lumii, în timp ce 56 la sută din francezi şi 59 la sută din polonezi sunt de această părere.

Studiul pentru fundaţia Bertelsmann a fost efectuat telefonic, pe un eşantion reprezentativ de 1.001 persoane în Germania, 1.004 în Franţa şi 1.000 în Polonia, în perioada 3-8 iulie.

Stire preluata de la Mediafax

Comments