Stiri‎ > ‎

Gherghelaș: Absorbția fondurilor europene. O mică radiografie a unui fenomen balcanic

postat 3 nov. 2011, 05:15 de Contact Eurocentrica
Conflictele de interese, calitatea precară a managementului structurilor de implementare, politizarea achizițiilor publice sau accesul dificil al beneficiarilor la creditul bancar de cofinanțare, sunt problemele legate de implementarea programelor finanțate din fonduri europene, în viziunea fostului director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și APDRP, Dan Gherghelaș.

“Noii manageri aveau în mod clar o gândire despre cum se pot vămui resursele financiare. Unii la modul direct, primitiv (unele rețineri ale DNA, foarte puține în acest domeniu, chiar au facut deliciul presei), alții, puțin mai elaborat (deși nu suficient pentru a nu putea fi evidentiați de organele de urmărire, dacă se dorea cu adevărat) prin firme de consultanță de casă, alții, chiar mai sofisticat, externalizând instituțional serviciile de evaluare și selectare proiecte către firme “de specialitate” (de ex, vezi cazul AM-POP)”, scrie Dan Gheghelaș pe blogul său.

Totuși, spune Gherghelaș, situația actuală nu este cauzată, în totalitate, de către instituțiile de implementare, ci și de “o veche meteahnă românească”, respectiv achizițiile publice,

“Slaba guvernanță în domeniul achizițiilor publice este îndeobște criticată de organismele Uniunii Europene. O faimoasă scrisoare sub semnatura Directorului General al DG Regio de la sfârșitul lunii iulie a.c. îmbraca un ton la adresa autorităților române realmente rar întâlnit la acest nivel de comunicare. Politizarea excesivă a aparatului birocratic și al instituțiilor cu rol de control și reglementare în domeniul achizițiilor publice este, în opinia oficialilor europeni, unul dintre principalele argumente ale contraperformanței românești”, explică Gherghelaș.

În ceea ce privește procedurile de lucru, Gherghelaș consideră că “nu neaparat procedurile sunt stufoase, ci modul de aplicare al acestora”.

“Cu adevărat un act de criminalitate cu guler alb îl consider schimbarea procedurilor de lucru între momentul lansării licitației de proiecte și cel al selecției acestora, cu alte cuvinte schimbarea regulilor în timpul jocului. Și aici nu mă refer la acele schimbari de formate de contracte, antete, reprezentanți legali sau chiar corectarea unor imperfecțiuni în proceduri. Mă refer la criteriile de eligibilitate sau selecție care deturnează sensul inițial al lucrurilor”, spune Dan Gherghelaș.

.Nu în ultimul rând, Dan Gherghelaș consideră că “drumul de la performanță la non-performanță nu cred că trece prin ograda unor factori externi, precum criza financiară mondială, ci exact prin balcanismul gândirii noastre”.

Materialul integral se găsește la: http://www.dangherghelas.ro/2011/11/absorbtia-fondurilor-europene-o-mica-radiografie-a-unui-fenomen-balcanic/

Comments