Stiri‎ > ‎

Grecia: plan cu privire la siguranța împrumutului UE-FMI

postat 26 iul. 2013, 02:13 de Mihai Delea
Grecia a adoptat joi, în situație de urgență, un proiect de lege care vizează reforma codului fiscal și reducerea sectorului bugetar, dictat de creditorii săi internaționali – UE și FMI, lucru ce îngăduie Atenei să beneficieze de următoarea tranșă a împrumutului, informează AFP.

Acest proiect a fost de către majoritatea coaliției guvernamentale, care este alcătuită din conservatori și socialiști, avându-l în frunte pe premierul de dreapta, Antonis Samaras.

Principalul partid de opoziție, stânga radicală Syriza, precum și alte patru partide parlamentare au votat împotriva proiectului de lege ce  constituie o ultimă etapă  pentru ca această țară să își respecte îndatoririle față de creditorii săi.

Adoptarea acestui proiect contituie o acțiune pregătitoare pentru plata unei tranșe de ajutor, în valoare de 2,5 miliarde de euro, acordată Greciei sătămâna viitoare de către UE.

Noua lege introduce un cod de procedură fiscală mult mai sever și vine în completarea legii votate la 18 iulie privind reducerea din sectorul bugetar, care până acum a cauzat disponibilitatea a mii de salariați.

„Grecia a pus în aplicare, în mod satisfăcător, acțiunile prioritare cerut pentru următoarea plată” din programul de asistență financiară, „cu excepția unei acțiuni a cărei adoptare de către parlamentul grec urmează să aibă loc pe 25 iulie”, a declarat, miercuri, președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

„Când acest proces va fi încheiat în mod corespunzător”, fondul de salvare al zonei euro „va fi autorizat să plătească parte a viitoarei tranșe, în valoare de 2,5 miliarde de euro”, a adăugat Dijsselbloem.

Comments