Stiri‎ > ‎

Grecia, Portugalia şi Irlanda, salvate de la faliment. UE a propus un nou pachet de ajutor financiar

postat 21 iul. 2011, 09:14 de Contact Eurocentrica
Guvernele din zona euro au propus un nou pachet de ajutor financiar şi o reformară a fondului de ajutor al zonei euro, prin care se vizează reducerea poverii datoriilor asupra Greciei, Portugaliei şi Irlandei, potrivit cotidianului Wall Street Journal (WSJ).

Reformarea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară va permite acestuia să împrumute la dobânzi de numai 3,5%, potivit unui document care conţine concluziile summit-ului de joi al liderilor europeni. Documentul urmează să fie publicat la finalul reuniunii. Maturitatea împrumuturilor acordate de instituţie va fi extinsă de la o medie de 7,5 ani la cel puţin 15 ani.

Instituţia va obţine atribuţii de a recapitaliza bănci prin împrumuturi către guvernele zonei euro, chiar şi către cele care beneficiază de programe de ajutor financiar. Va avea şi putearea de a interveni pe pieţele secundare ale datoriei suverane a statelor din zopna euro, în baza unor analize a Băncii Centrale Europeane şi a unanimităţii ţărilor care participă la finanţarea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară.

Sectorul financiar va alege dintr-un "meniu de opţiuni" în privinţa ajutării Greciei în privinţa datoriilor în anii următori, incluzând preschimbări ale datoriei, rostogoliri sau răscumpărări , se arată în proiect.

Liderii zonei euro au indicat joi că nu mai exclud un "default selectiv" pentru datoria Greciei într-un nou pachet de ajutor financiar extern, care ar trebui să includă, conform aşteptărilor, şi un plan de preschimbare de obligaţiuni.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments