Stiri‎ > ‎

Guvernele europene nu acceptă propunerea CE de majorare cu 5% a bugetului UE în 2012

postat 12 iul. 2011, 02:03 de Contact Eurocentrica
Guvernele europene nu vor accepta majorarea cu 5% a bugetului UE, pentru 2012, aşa cum a propus Comisia Europeană, şi vor susţine în schimb o creştere de 2,02%, în conformitate cu inflaţia.

Acest fapt scoate în evidenţă insistenţa guvernelor ca planurile de cheltuieli ale Uniunii să reflecte măsurile naţionale de austeritate. Astfel, creşte probabilitatea ca guvernele să se opună propunerilor parlamentare similare de majorare a bugetului pe termen lung al UE, aferent perioadei 2014-2020.

Comisia Europeană anticipează pentru anul viitor o inflaţie de 2% în UE, astfel încât propunerea guvernelor este de îngheţare, în termeni reali, a cheltuielilor Uniunii, a spus un oficial. Majorarea de 2% va urca anul viitor cheltuielile UE la 129 miliarde de euro, a spus un alt oficial.

În aprilie, Comisia Europeană a anunţat că propunerea de majorare a bugetului comunitar din anul viitor este necesară pentru respectarea unor angajamente anterioare de cheltuieli, în domenii precum finanţarea dezvoltării regionale şi cercetarea ştiinţifică.

Contributori la buget precum Marea Britanie au descris propunerea drept inacceptabilă, iar Germania a estimat săptămâna trecută că până la 245 de miliarde de euro din fondurile de dezvoltare aferente perioadei 2007-2013 nu au fost încă alocate.

Bugetul final pentru 2012 trebuie convenit de guvernele din UE şi membrii Parlamentului European. Anul trecut, parlamentarii au cerut creşterea cu 6,2% a cheltuielilor UE în 2011, dar în urma opoziţiei guvernelor au acceptat în final o majorare de 2,9%.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments