Stiri‎ > ‎

Guvernul olandez, în pericol. Populiștii vor să dea euro pe gulden

postat 7 mar. 2012, 00:02 de Contact Eurocentrica
Liderul populiştilor olandezi, Geert Wilders, cere Executivului de la Haga să organizeze un referendum pentru renunţarea la moneda unică europeană şi revenirea la gulden.

Până mai ieri cunoscut pentru ideile sale xenofobe, Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate (PVV), de extremă dreapta, care a pus şi aşa destule probleme guvernului condus de liberalul Mark Rutte, mai aruncă o bombă pe scena politică olandeză. El a cerut, nici mai mult nici mai puţin decât organizarea unui referendum pentru renunţarea la moneda unică europeană şi revenirea la fosta monedă naţională, guldenul. „Dacă lui Herman van Rompuy (preşedintele Uniunii Europene) i se pare că euro e sexy, noi spunem că guldenul este sexy", a declarat într-o conferinţă de presă Wilders. „Înainte eram foarte mândri de gulden, era cea mai bună monedă din Europa", a continuat liderul populist.

Executivul de la Haga era şi aşa destul de stingher şi de prost văzut la Bruxelles din cauza refuzului de a accepta România şi Bulgaria în spaţiul Schengen. În plus, premierul Rutte a trebuit să facă faţă şi protestelor venite din partea a zece state din Europa Centrală şi de Est (Polonia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria şi România) după ce PVV a lansat un site împotriva imigranţilor şi prin intermediul căruia olandezii pot depune plângeri contra românilor, bulgarilor şi polonezilor.

Profitând de criza datoriilor din eurozonă, Geert Wilders a comandat un studiu pe această temă unei agenţii londoneze, Lombard Street Research, cunoscută pentru euroscepticismul său. Şi, deloc surprinzător, din  raport reiese că Olanda s-ar descurca mai bine dacă ar părăsi zona euro şi nu ar mai da bani pentru a finanţa fondul de salvare a economiilor periferice din zona euro.

Avantajele şi dezavantajele euro

„Moneda euro nu este în interesul poporului olandez.Vrem să fim stăpânii propriei noastre case şi ai propriei noastre ţări", a mai spus liderul populist. „Dacă Grecia, Portugalia, Spania şi Italia vor fi nevoite să părăsească zona euro, după eşecul fondurilor de salvare, Olanda ar economisi 120 de miliarde de euro în trei ani, dacă ar părăsi zona euro imediat, potrivit studiului.

Dezavantajele euro sunt mai mari  decât avantajele: o creştere economică mai lentă şi cheltuieli mai mari, faţă de costurile legate de ratele de schimb şi o creştere a exporturilor, în cazul revenirii la gulden, mai susţine Wilders.

Potrivit liderului populist, olandezii scot din buzunar 2.700 de euro pe an pentru a susţine moneda unică europeană, iar o pierdere de 51 de miliarde de euro cauzată de o ieşire din eurozonă ar putea fi compensată prin refuzul de a plăti pentru salvarea statelor de la periferia euro. 125 de miliarde de euro ar costa statul olandez ajutorul financiar acordat între 2012-2015 Greciei, Italiei, Portugaliei şi Spaniei.

Charles Dumas, principalul autor al raportului, a declarat că programele de austeritate şi devalorizarea internă nu vor putea să readucă economiile periferice ale Europei la un nivel acceptabil de competitivitate, fapt care va transforma zona euro într-o „uniune de transfer".

Guvernul Rutte, în pericol

Dumas susţine că euro, în loc să ofere beneficii economice, a afectat negativ consumul şi creşterea economică a Olandei, ţară care a rămas în urma altor ţări non-euro precum Suedia sau Elveţia. Mai exact, Olanda a scăzut sub Suedia şi Elveţia după ce a adoptat moneda euro, rata sa de creştere economică scăzând de la 3% la 1,25%. 

Acelaşi raport a indicat că ar putea fi nevoie de încă 2.400 de miliarde de euro pentru a ţine în viaţă uniunea monetară în următorii trei ani. Acestă demonstraţie de forţă a PVV nu este inocentă. A avut loc în momentul în care în sânul coaliţiei de guvernare se discută despre un nou plan de austeritate. Publicarea acestui raport survine înainte de o dezbatere parlamentară crucială în legătură cu reducerea deficitului Olandei de la un estimat 4,5%, la 3% convenită în tratatul de disciplină fiscală, reducere care va implica implementarea de măsuri de austeritate.

Actuala coaliţie de guvernământ depinde de susţinerea PVV, iar încercările acestuia din urmă de a alimenta atitudinea din ce în ce mai eurosceptică a populaţiei indică faptul că Wilders nu va fi foarte dispus la negocieri, fapt care pune în primejdie chiar viitorul actualului guvern. Cu 24 de deputaţi din 150 câţi numără Parlamentul olandez, PVV deţine cheia supravieţuirii guvernului condus de Mark Rutte, format din partidul liberal şi creştin-democraţi. Dacă extrema dreaptă îi retrage sprijinul, guvernul olandez poate cădea în orice moment.

Știre preluată de la: Adevărul       

Comments