Stiri‎ > ‎

Guvernul s-a obligat, la presiunea CE, să elimine restricţiile pentru înfiinţarea hypermarket-urilor

postat 29 mai 2011, 23:48 de Contact Eurocentrica

Guvernul s-a obligat, la presiunea Comisiei Europene, să înlăture restricţiile privind deschiderea marilor lanţuri de retail, prin eliminarea cerinţelor legate de acordul magazinelor concurente la emiterea autorizaţiei şi prezentarea unui studiu de impact de către investitorul care solicită avizul.

Toate aceste restricţii trebuie eliminate până în luna septembrie , relevă memorandumul de înţelegere convenit de Guvern cu Comisia Europeană în urma evaluării efectuate de Executivul UE în aprilie-mai, împreună cu Fondul Monetar Internaţional.

"Vor fi eliminate restricţiile la înfiinţarea magazinelor de vânzare cu amănuntul. Guvernul trebuie să elimine dispoziţiile legale care impun un test privind necesităţile economice şi implicarea concurenţilor în procedura de autorizare a deschiderii magazinelor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare, până în septembrie 2011, conformând legislaţia relevantă cu directivele europene în domeniu", se arată în documentul obţinut de Mediafax.

Legislaţia în vigoare, adoptată în 2004, stabileşte că deschiderea structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare, de peste 1.000 de metri pătraţi, este autorizată de către o comisie constituită la nivel autorităţii locale, din care face parte, alături de reprezentanţii autorităţilor locale şi ai asociaţiilor profesionale, patronale şi de protecţie a consumatorilor, şi un reprezentant al agenţilor economici din imediata vecinătate a centrului comercial pentru care este cerută autorizaţia.

În acelaşi timp, solicitările de deschidere a unor astfel de magazine trebuie însoţite obligatoriu de "un studiu de piaţă şi impact", care să prezinte motivul alegerii locului respectiv, harta comercială a zonei, descrierea tipologică a structurilor de vânzare existente în zonă, caracteristicile demografice şi sociale ale zonei (structura populaţiei, venituri, obiceiuri de consum), impactul deschiderii noului magazin din punct de vedere urbanistic, socio-economic şi comercial, dar şi impactul asupra comerţului existent, respectiv protejarea structurilor de vânzare existente şi "evitarea disfuncţionalităţilor" din mediul concurenţial.

Ştire preluată de pe: http://www.mediafax.ro/economic/guvernul-s-a-obligat-la-presiunea-ce-sa-elimine-restrictiile-pentru-infiintarea-hypermarket-urilor-8293824/

 

Comments