Stiri‎ > ‎

Haga amână aderarea Bulgariei şi României la Schengen pentru 2012

postat 9 iun. 2011, 01:01 de Contact Eurocentrica

Guvernul Olandei se va pronunţa în 2012 în legătură cu cererile de aderare ale Bulgariei şi României la Schengen, după o perioadă de probă pentru cele două ţări, a anunţat joi ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers - transmite AFP.

"Este încă prea devreme pentru a lua o decizie şi, fără îndoială, va dura ceva timp până când vom face acest lucru", a declarat Leers, după ce Parlamentul European a votat miercuri în favoarea aderării celor două ţări, membre ale UE din 2007.

Pentru primirea unui nou membru în Schengen este nevoie de unanimitatea ţărilor membre ale acestui spaţiu. Trei ţări din UE - Regatul Unit, Irlanda şi Ciprul - nu fac parte din acest spaţiu, la care au aderat în schimb Elveţia, Norvegia, Islanda şi Lichtenstein, nemembre ale Uniunii.

"Noi vom cere noilor ţări să controleze efectiv frontierele noastre comune şi este imperativ ca reformele judiciare în Bulgaria şi România să fie efective şi ireversibile", a insistat ministrul olandez, citat de AFP.

Guvernele ţărilor membre ale Spaţiului Schengen aşteaptă raportul pe care Comisia Europeană urmează să îl publice în luna iulie privind reformele din justiţie şi eforturile de combatere a corupţiei în cele două ţări.

"Vom studia cu atenţie acest raport", a declarat Leers, subliniind că va dura un timp până când guvernul său va lua o decizie. Perioada de probă ar urma să se prelungească până la următorul raport al Comisiei, prevăzut pentru 2012, a precizat o sursă olandeză.

Miniştrii de interne din statele membre se reunesc joi, la Luxemburg, în cadrul Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), unde vor adopta concluzii privind stadiul de pregătire a României şi Bulgariei pentru aderarea la Schengen. Decizia de integrare va trebui să fie luată de către Consiliu, prin decizia unanimă a tuturor guvernelor din statele care deja fac parte din spaţiul Schengen.

Ştire preluată de la: www.agerpres.ro

Comments