Stiri‎ > ‎

Hillary Clinton a început un turneu diplomatic în Europa

postat 3 dec. 2012, 04:33 de Contact Eurocentrica
Secretarul de Stat american Hillary Clinton a început luni a 38-a vizită în Europa de când deţine funcţia de şefă a diplomaţiei americane, un turneu centrat asupra reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO de la Bruxelles.

Clinton, care urmează să părăsească în ianuarie şefia Departamentului de Stat, a insistat joi seara asupra "importanţei pe care (Statele Unite) o acordă acestor relaţii" cu bătrânul continent.

  Ea i-a îndemnat pe liderii europeni să se înţeleagă în vederea soluţionării crizei euro, subliniind că sănătatea economiei mondiale depinde de ei.

Clinton a răspuns totodată unor critici care consideră că Statele Unite conduse de către Barack Obama se îndepărtează de Europa şi Orientul Mijlociu şi se apropie de regiunea Asia-Pacific. "Nu ne întoarcem dinspre Europa spre Asia. Din contră, vrem ca Europa să se angajeze mai mult, alături de noi, în Asia", a spus Clinton.

În cadrul cestui nou turneu de cinci zile în Europa, Clinton va efectua vizite în Cehia luni, la NATO marţi şi miercuri, la Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) la Dublin, iar vineri la Belfast.

La Praga, Clinton urmează să îi întâlnească pe liderii singurei ţări din Uniunea Europeană (UE) care a votat împotriva acordării Palestinei statutului de stat observator la ONU.

La Bruxelles, miniştrii de Externe din statele NATO îşi vor exprima solidaritatea faţă de Turcia, unde Alianţa Nord-Atlantică se pregăteşte să instaleze rachete de tip Patriot, la frontiera cu Siria. Aliaţii urmează să răspundă în mod pozitiv, fără vreo surpriză, unei solicitări de protecţie faţă de atacuri aeriene, cerere pe care Ankara le-a adresat-o la 21 noiembrie, potrivit unor surse diplomatice.

Miniştrii urmează să discute despre evoluţia conflictului sirian, după ce Clinton a anunţat că Statele Unite intenţionează să îi sprijine mai mult pe rebeli.

După o reuniune OSCE la Dublin, joi, secretarul de Stat este aşteptat pentru câteva ore la Belfast, unde va "repeta angajamentul Americii faţă de o Iralandă de Nord prosperă şi paşnică", potrivit Departamentului de Stat.

Preluare Mediafax

Comments