Stiri‎ > ‎

Inaugurarea noii Agenții UE pentru sisteme informatice la scară largă

postat 21 mar. 2012, 06:29 de Contact Eurocentrica
Inaugurarea noii agenții pentru gestionarea sistemelor informatice la scară largă va avea loc joi, 22 martie, la Talinn, în Estonia, în prezența comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.

Principala sa sarcină va consta în asigurarea funcționării Sistemului de Informații privind Vizele (VIS) și a sistemului Eurodac 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Agenția urmează să devină complet operațională în decembrie 2012.

Începând din 2013, agenția va gestiona și Sistemul de Informații Schengen de a doua generație (SIS II). În plus, aceasta va fi responsabilă de aspectele legate de securitatea acestor sisteme, de anumite aspecte legate de infrastructura de comunicații și de diverse activități cum ar fi monitorizarea, raportarea, întocmirea de statistici și organizarea de cursuri pentru autoritățile naționale.

Un alt obiectiv-cheie al agenției, deosebit de important în contextul actualei crize economice, va fi căutarea activă și propunerea de soluții eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru totalitatea operațiunilor pe care le desfășoară.

După perioada de început, agenția va dobândi treptat tot mai multe competențe și know-how, pentru a deveni în cele din urmă un centru de excelență pentru dezvoltarea și gestionarea sistemelor informatice în bandă largă în spațiul de libertate, securitate și justiție, asigurând folosirea celor mai bune procese și tehnologii disponibile.

Este posibil ca, în viitor, agenția să fie invitată să dezvolte și, mai apoi, să gestioneze alte sisteme informatice în acest domeniu de politică.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Comments