Stiri‎ > ‎

Încercarea dezonorabilă a lui Nicolas Sarkozy de a hărţui romii din Franţa a fost un eşec

postat 3 aug. 2011, 00:08 de Contact Eurocentrica
Încercarea lipsită de onoare a lui Nicolas Sarkozy de a hărţui romii din Franţa a fost un eşec, pentru că romii repatriaţi în Bulgaria şi România s-au întors şi trăiesc în condiţii mai dure, iar adevărul trist este că preşedintele ştia ce se va întâmpla.

El a vrut însă să împrumute retorica partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional, într-o încercare de a-şi îmbunătăţi procentele din sondaje, comentează The Independent în ediţia online.

În pofida criticilor internaţionale faţă de hărţuirea celei mai mari minorităţi din Europa, aproape 500 de tabere de romi au fost demolate şi 10.000 de membri ai acestei etnii au fost repatriaţi în România şi Bulgaria.

Adulţii şi-au pierdut locurile de muncă, copiii şi-au întrerupt şcoala, accesul la apă şi electricitate a fost tăiat, iar programele de vaccinare oprite. Presiunea şi intimidările din partea poliţiei au crescut, iar tabere ale romilor au fost atacate cu cocteiluri Molotov.

Cu toate acestea, Sarkozy a obţinut atenţia mediatică pe care a dorit-o . Problema este că Frontul Naţional a răspuns la informaţiile privind revenirea romilor făcând apeluri la un tratament şi mai dur, comentează The Independent, exprimându-şi speranţa că preşedintele francez nu va ceda din nou la un asemenea populism cinic.

El este criticat în prezent din toate părţile pentru că s-a apropiat de dreapta autoritară fără a obţine rezultate notabile. Francois Hollande, candidat la învestitura Partidului Socialist pentru alegerile prezidenţiale, a vorbit despre un "decalaj izbitor între provocarea verbală" a lui Sarkozy, din vara trecută, şi "lipsa unor acţiuni concrete".

Prin urmare, Sarkozy a adoptat recent un comportament mai blând, mai amabil, într-o încercare de a recuceri electoratul de centru înaintea scrutinului prezidenţial din primăvara lui 2012.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments