Stiri‎ > ‎

Irlanda organizează astăzi un referendum privind pactul bugetar european

postat 30 mai 2012, 23:55 de Contact Eurocentrica
Irlandezii sunt chemaţi să se pronunţe joi prin referendum asupra pactului bugetar european, un scrutin urmărit îndeaproape de Bruxelles, dar în care pactul ar urma să fie aprobat, potrivit sondajelor.

Irlanda este până în prezent singura ţară membră UE care supune unui referendum acest tratat care vizează să consolideze disciplina în cadrul Uniunii ca urmare a crizei datoriilor. Pactul, aprobat de liderii tuturor ţărilor membre, cu excepţia Marii Britanii şi Cehiei, prevede respectarea "regulilor de aur" cu privire la echilibrul finanţelor, sub ameninţarea sancţiunilor.

Ultimele sondaje anticipează aprobarea referendumului, dar aproximativ o treime dintre alegători se declară încă indecişi înaintea scrutinului.

Premierul irlandez de centru Enda Kenny a făcut campanie pentru aprobarea referendumului, care va fi, potrivit lui, sinonim cu stabilitatea.

În schimb, Gerry Adams, liderul Sinn Fein, partid naţionalist de stânga, a apreciat că pactul ar semnifica şi mai multă austeritate. "Ştim că austeritatea nu funcţionează şi acest lucru îl spun tot mai multe persoane în Europa", a reiterat el cu o zi înaintea scrutinului.

Irlanda se află într-o situaţie deosebită în UE, deoarece beneficiază de la sfârşitul lui 2010 de un plan de salvare de 85 de miliarde de euro acordaţi de UE şi Fondul Monetar Internaţional în schimbul unor angajamente în domeniul bugetar.

O eventuală respingere a pactului european nu va avea impact imediat asupra acestui plan de salvare, dar ar priva Irlanda de accesul la Mecanismul european de stabilitate destinat să susţină ţările din zona euro aflate în dificultate, care va intra în vigoare în iulie.

Un referendum este un exerciţiu riscant în Irlanda, ţară care a a respins două tratate europene (Nisa în 2001 şi Lisabona în 2008), înainte de a se răzgândi în cadrul unor noi scrutine, dar cu preţul unor concesii.

Respingerea prin referendum, joi, a pactului nu va bloca aplicarea acestuia, deoarece el intră în vigoare după ratificarea lui în doar 12 state. Totuşi, el va lansa un semnal negativ în momentul în care zona euro se afundă în criză şi ar putea pune şi mai mult la îndoială politica austerităţii.

Birourile de vot se deschid joi la ora 07.00 (09.00 ora României) şi se vor închide la ora 22.00 (24.00 ora României). Rezultatele scrutinului sunt aşteptate vineri.

Știre preluată de la: Mediafax

Comments