Stiri‎ > ‎

Premierul Luxemburgului a demisionat

postat 11 iul. 2013, 02:35 de Contact Eurocentrica   [ actualizat la 11 iul. 2013, 02:37 ]
Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului din ultimii 18 ani, veteran printre liderii europeni, a fost constrâns să demisioneze după ce a pierdut susținerea din partea aliaților săi socialiști din pricina unui scandal ce vizează serviciul de informații al Marelui Ducat, informează AFP.

Cel mai longeviv premier european și-a înaintat în această dimineață demisia șefului de stat după un consiliu al guvernului.

„Constat că o majoritate a Camerei dorește alegeri anticipate”, a ținut acesta să adauge.

Anterior, partenerii partidului său creștin social în cadrul coaliției au depus o moțiune prin care solicitau alegeri anticipate, concomitent cu o altă moțiune a opoziției.

În decembrie 2012 a fost înființată o comisie de anchetă după descoperirea unor abateri și practici frauduloase săvârșite în anii 2004-2009 de către serviciul de informații, aflat sub autoritatea premierului.

Seviciul secret este cercetat în prezent de către parchetul general pentru interceptări, corupție și comerț cu mașini furate.

Prim-ministru al Luxemburgului din 20 ianuarie 1995, Jean-Claude Juncker (n. 9 dec. 1954) este președintele unei reuniuni (în cadrul UE) a miniștrilor de finanțe care au adoptat moneda euro. Acesta a mai fost și ministru de finanțe al Luxemburgului între anii 1989-1995.

Comments