Stiri‎ > ‎

José Manuel Barroso propune un Parchet European care să condamne fraudarea fondurilor UE

postat 18 iul. 2013, 02:09 de Mihai Delea
Comisia Europeană a propus miercuri constituirea unui Parchet European care să condamne fraudarea fondurilor Uniunii Europene, a comunicat șeful executivului de la Bruxelles, José Manuel Barroso, citat într-un comunicat al CE. Parchetul European va fi menit să efectueze cercetări și urmăriri penale, va avea competența de a trimite în judecată, în instanțele din statele membre, persoanele acuzate de săvârșirea de infracțiuni care afectează bugetul UE.

„După cum am promis cu ocazia discursului din 2012 privind starea Uniunii, Comisia a propus astăzi instituirea Parchetului European. Această inițiativă confirmă angajamentul Comisiei față de consolidarea statului de drept; propunerea va consolida în mod decisiv protecția banilor contribuabililor și combaterea eficace a fraudelor asupra fondurilor UE. Comisia a concretizat și angajamentul de a consolida și întări procedurile OLAF aplicate garanțiilor procedurale, similar cu garanțiile pe care le va oferi Parchetul European”, a spus Barroso, citat în acest comunicat.

„Infractorii care se folosesc de subterfugii juridice pentru a fura banii contribuabililor nu ar trebui să rămână liberi pentru că nu avem instrumentele adecvate pentru a-i aduce în fața justiției. Un lucru trebuie să fie clar: dacă la nivelul nostru, al UE, nu ne protejăm bugetul federal, nimeni nu o va face în locul nostru. Fac apel la statele membre și la Parlamentul European să sprijine acest proiect important astfel încât Parchetul European să funcționeze de la 1 ianuarie 2015”, a susținut vicepreședintele Comisiei, Viviane Reding, comisarul pentru justiție al UE.

Comments