Stiri‎ > ‎

Lansarea platformei europene pentru adaptarea la schimbările climatice

postat 23 mar. 2012, 06:25 de Contact Eurocentrica
Platforma europeană pentru adaptarea la schimbările climatice (CLIMATE-ADAPT), un instrument web interactiv privind adaptarea la schimbările climatice, a fost lansată online, la sediul Agenției Europene de Mediu (AEM) din Copenhaga.

Platforma europeană pentru adaptarea la schimbările climatice este o platformă accesibilă publicului, disponibilă pe internet (http://climate-adapt.eea.europa.eu/), concepută pentru a sprijini factorii de decizie politică la nivel european, național, regional și local la elaborarea măsurilor și politicilor de adaptare la schimbările climatice.

Platforma CLIMATE-ADAPT a fost elaborată cu sprijinul comunității europene a oamenilor de știință și a factorilor de decizie politică și va permite utilizatorilor să acceseze, să difuzeze și să integreze informații cu privire la:

  • schimbările climatice preconizate în Europa;
  • gradul de vulnerabilitate a regiunilor, țărilor și sectoarelor, în prezent și în viitor;
  • informații cu privire la activitățile și strategiile de adaptare la nivel național, regional și internațional;
  • studii de caz privind adaptarea și opțiuni potențiale de adaptare în viitor;
  • instrumente online care sprijină planificarea în vederea adaptării;
  • proiecte de cercetare, documente orientative, rapoarte, surse de informare, linkuri, știri și evenimente legate de adaptare.

Efectele schimbărilor climatice reprezintă importante amenințări sociale, de mediu și economice pentru comunitatea europeană și pentru cea mondială. Potrivit estimărilor Munich Re, canicula din vara anului 2003 a cauzat agriculturii, zootehniei și silviculturii din UE pierderi de 10 miliarde euro din cauza efectului combinat al secetei, al stresului provocat de căldură și al incendiilor.

În cadrul studiului PESETA, realizat de Centrul Comun de Cercetare al UE, s-a estimat că, dacă nu se încearcă adaptarea la schimbările climatice și dacă schimbările climatice care, potrivit previziunilor, vor avea loc în anii 2080 s-ar produce în prezent, daunele anuale pentru economia UE s-ar ridica la 20‑65 miliarde euro.

Platforma CLIMATE-ADAPT va fi găzduită și administrată de Agenția Europeană de Mediu din Copenhaga. Ea va contribui la realizarea bazei de cunoștințe necesare pentru a sprijini elaborarea unor politici de adaptare bazate pe date concrete. Contribuția sa va fi utilizată la elaborarea unei strategii de adaptare cuprinzătoare a UE pe care Comisia intenționează să o adopte la începutul anului 2013, cu scopul de a răspunde necesităților statelor membre, ale organizațiilor transnaționale și ale părților interesate de la nivel local cu acțiuni corespunzătoare la nivelul UE.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Comments