Stiri‎ > ‎

Laszlo Andor va cere argumente mai solide ţărilor ce menţin restricţiile pentru lucrătorii români şi bulgari

postat 17 feb. 2012, 04:41 de Contact Eurocentrica
Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, le va trimite o scrisoare celor nouă ţări nouă state membre care au decis să menţină restricţiile pe piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari până la finalul lui 2013 în care le va cere argumente suplimentare mai solide, au declarat vineri, pentru Agerpres, surse europene.

În cadrul reuniunii de vineri a miniştrilor muncii şi afacerilor sociale din UE, reprezentanţii celor nouă state membre (Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda şi Austria) au putut să îşi prezinte punctul de vedere. Potrivit surselor citate, explicaţiile nu ar fi satisfăcătoare pentru comisarul european Laszlo Andor. Principalul argument adus de ţările respective este rata ridicată a şomajului pe piaţa internă a muncii, care însă nu a fost afectată semnificativ de prezenţa lucrătorilor români şi bulgari, după cum arată un raport al CE din luna noiembrie.

Reuniunea miniştrilor europeni ai muncii urmează să se încheie în cursul serii.

Prima ţară dintre cele ce aveau în vigoare până la 31 decembrie 2011 restricţii pentru lucrătorii români şi bulgari şi care au notificat Comisia a fost Marea Britanie, la 24 noiembrie, fiind urmată de Irlanda (15 decembrie), Germania (21 decembrie), Belgia, Luxemburg, Malta, Austria (22 decembrie), Franţa şi Olanda (23 decembrie). La finalul anului trecut, toate cele nouă state au oferit executivului comunitar explicaţii privind evaluarea asupra unei perturbări grave a pieţei forţei de muncă sau a pericolului unei astfel de perturbări. Dacă notificările nu ar fi fost trimise înainte de 1 ianuarie 2012, lucrătorilor români şi bulgari li s-ar fi aplicat de la acea dată legislaţia UE privind libera circulaţie.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la UE permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe pieţele lor de forţă de muncă pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a muncii în UE.

Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul acestora (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

Un caz separat este cel al Spaniei, care a decis la 22 iulie să suspende unilateral legislaţia europeană privind libera circulaţie a lucrătorilor români, ca urmare a unei perturbări grave generalizate a pieţei forţei de muncă şi a cerut Comisiei, aşa cum prevede clauza de salvgardare, să declare suspendată legislaţia UE în domeniu. Executivul UE a aprobat cererea Spaniei la 11 august, autorizând ţara să restricţioneze temporar accesul pe piaţa internă a forţei de muncă pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unei perturbări grave a pieţei muncii, caracterizate de o rată a şomajului record în UE şi de o încetinire a redresării economice.

Întrucât autorizarea de către CE a reintroducerii restricţiilor potrivit clauzei de salvgardare este valabilă până la 31 decembrie 2012, Spania nu trebuie să notifice Comisia încă o dată în legătură cu perturbările grave ale pieţei muncii sau cu pericolul unor astfel de perturbări. Restricţiile reintroduse nu se aplică cetăţenilor români care erau deja activi la 22 iulie 2011 pe piaţa spaniolă a forţei de muncă sau care erau înregistraţi ca fiind în căutarea unui loc de muncă de către Serviciile publice spaniole pentru ocuparea forţei de muncă.

Știre preluată de la: Agerpres

Comments