Stiri‎ > ‎

Lăzăroiu: Decizia Spaniei de restricţionare a accesului românilor este o discriminare

postat 9 aug. 2011, 06:24 de Contact Eurocentrica
Decizia Spaniei privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii este o discriminare, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, precizând că a susţinut acest lucru şi la Madrid.

Ministrul Sebastian Lăzăroiu a spus, după întâlnirea cu reprezentanţii unor firme de recrutare a forţei de muncă, că Guvernul spaniol încearcă, prin restricţiile impuse românilor, să reducă rata şomajului şi munca la negru.

"Decizia s-a îndreptat spre grupul cel mai numeros. Sigur, este o discriminare. Am spus asta şi la Madrid", a adăugat ministrul Muncii.

Reprezentanţii firmelor de recrutare vorbesc însă mai mult despre o măsură de ordin politic.

"Această decizie a creat probleme mai mult celor care muncesc în Spania. Este o măsură de ordin politic şi mizează foarte mult pe efectul psihologic. Dar există un deficit foarte mare în Spania, pentru că nu au muncitori în construcţii şi pentru agricultură. Spaniolii nu acceptă astfel de posturi. Spania va avea nevoie de la noi de forţă de muncă mai puţin calificată", a declarat Daniel Milicescu, managerul unei companii care recrutează forţă de muncă pentru străinătate.

Potrivit ministrului Muncii, Comisia Europeană ar trebui să se pronunţe la sfârşitul acestei săptămâni asupra deciziei Spaniei de revenire la restricţiile pe piaţa muncii existente înainte de 1 ianuarie 2009.

"Cred că CE va avea o abordare nuanţată. Cei de la Bruxelles nu cred că vor accepta o decizie unilaterală pentru cetăţenii europeni. Mă aştept la o decizie nuanţată prin care Comisia Europeană să-şi păstreze controlul şi monitorizarea", a declarat Sebastian Lăzăroiu.

Ministrul Muncii a mai spus că deşi Spania şi-a propus să reanalizeze restricţiile la sfârşitul anului 2012, este totuşi posibil ca peste câteva luni să fie redeschise anumite sectoare de activitate.

"Vom vedea răspunsul Comisiei Europene, sperăm la o revizuire la sfârşitul acestui an", a precizat Sebastian Lăzăroiu.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments