Stiri‎ > ‎

Leonard Orban: Prezenţa UE la Marea Neagră nu e atât de vizibilă, vrem bani mai mulţi pentru pescuit

postat 29 mar. 2012, 03:29 de Contact Eurocentrica
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat joi că în regiunea Mării Negre există numeroase iniţiative şi oportunităţi, dar "prezenţa UE nu este atât de vizibilă", el adăugând că ar fi necesară o "alocare financiară mai substanţială" în programul pentru pescuit.

El a făcut aceste declaraţii la conferinţa "Politici europene la Marea Neagră: Consolidarea cooperării regionale", unde a susţinut un discurs alături de comisarul UE pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, Maria Damanaki, şi de ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.

"Aş dori să punctez că, dincolo de un număr de iniţiative care au fost luate la nivel european legate de Marea Neagră (...), politica UE la Marea Neagră este încă o politică timidă. Pe undeva se pare că încă există percepţia că Marea Nagră este o mare vecină a UE şi nu este de fapt o mare comunitară într-o anumită porţiune", a spus Leonard Orban.

Ministrul a apreciat ca evident faptul că "există un interes strategic pentru UE să-şi dezvolte o politică reală la Marea Nagră".

El a adăugat că, deşi iniţiativele şi oportunităţile de cooperare în regiune sunt numeroase "prezenţa UE nu este atât de vizibilă", deşi ar fi importantă.

"Dispunem la nivelul UE de o politică integrată pentru dezvoltarea socio-economică a regiunilor maritine, însă dimensiunea referitoare la Marea Neagră este în continuare limitată. Se poate lucra în acest sens", a mai spus Leonard Orban.

Ştire preluată de la: Mediafax

Comments