Stiri‎ > ‎

Liderii sloveni s-au pus de acord asupra aderării Croaţiei la UE

postat 15 feb. 2013, 04:21 de Contact Eurocentrica
Liderii sloveni, reuniţi joi la Ljubljana la iniţiativa şefului statului, social-democratul Borut Pahor, s-au pus de acord pentru a accelera procesul de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană, în pofida unei divergenţe persistente cu privire la patrimoniul unei bănci provenite din fosta Iugoslavie, semnalează AFP.


În pofida gravei crize politice în curs în Slovenia, unde guvernul conservator al premierului Janez Jansa nu mai dispune de majoritate în parlament, preşedintele Borut Pahor a reuşit să reunească cele şapte partide parlamentare pentru a discuta despre aderarea Croaţiei la UE şi despre necesarele reforme economice şi sociale de realizat. 

Liderii partidelor parlamentare s-au pus de acord pentru a încerca să ratifice la timp Tratatul privind aderarea Croaţiei la UE, a declarat şeful statului într-o conferinţă de presă desfăşurată la sfârşitul reuniunii. 

În ultimele săptămâni, Slovenia a avertizat că se va opune aderării Croaţiei la UE până ce se va soluţiona conflictul privind repartizarea activelor băncii slovene Ljubljanska Banka (LB), conflict ce durează de la destrămarea fostei Iugoslavii. 

Guvernul conservator sloven al premierului Janez Jansa, pus în cauză de Comisia naţională de luptă împotriva corupţiei, este minoritar acum în parlament, două mici partide ieşind din coaliţia guvernamentală. 

În plus, Borut Pahor a spus că liderii partidelor parlamentare s-au pus de acord să facă 'serioase eforturi' în ceea ce priveşte necesarele schimbări constituţionale, în scopul de a limita recurgerea necontenită la referendum şi de a face reforme vizând piaţa muncii şi sistemul de pensionare.

 

Preluare Agerpress

 

Comments