Mii de creaţii folclorice dintre Prut şi Nistru, aflate în gestiunea Institutului Patrimoniului Cultural şi Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chişinău au fost digitizate şi conservate în 2018 în cadrul unui proiect care a beneficiat de finanţare britanică. Rezultatele proiectului vor fi prezentate vineri, 11 ianuarie 2019, de la orele 10.00, într-o conferinţă desfăşurată de membrii echipei implicate în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Prin grantul „Saving the folkloric archival material preserved in Chişinău, Republic of Moldova (EAP1045)”, câştigat de dr. hab. Victor Ghilaş, muzicolog, director al Institutului Patrimoniului Cultural din Chişinău, şi administrat de Asociaţia Eurocentrica din Bucureşti, a fost digitizată şi urmează să fie făcută accesibilă online o parte importantă a arhivei folclorice culese în satele moldoveneşti de Filiala Moldovenească a Academiei de Ştiinţe a URSS, în perioada 1946-1990. Grantul, este oferit de British Library, cu sprijinul Fondului Caritabil Arcadia, în cadrul Endangered Archives Programme, care are ca scop facilitarea cercetării ştiinţifice prin identificarea şi conservarea materialului de arhivă privind societăţile pre-industriale din întreaga lume, aflat în risc de deteriorare.

Materialul digitizat este constituit din 450 de volume de însemnări în scris şi înregistrări pe circa 500 benzi magnetice ale unor cântece populare, colinde, basme şi multor alte creaţii folclorice, culese pe teritoriul de astăzi al Republicii Moldova, dar şi pe teritoriul învecinat al Ucrainei, în perioada sovietică, conservat în condiţii precare până la derularea proiectului din cauza finanţării reduse a domeniului cultural. În scurt timp, el va putea fi consultat integral, în scopuri non-comerciale, cu respectarea normelor legale în vigoare, pe site-ul dedicat al proiectului (http://folkloricarchival.asm.md/) şi pe secţiunea specială de pe site-ul British Library (https://eap.bl.uk/).

Printre celelalte rezultate ale proiectului, care vor fi prezentate în cadrul conferinţei, se numără şi relocarea în condiţii optime de păstrare a materialului arhivistic în format fizic, dar şi trainingul de specialitate al echipei de cercetători şi specialişti moldoveni, în domeniul digitizării şi managementului arhivelor în format fizic şi digital, de la experţi din afara ţării. Conferinţa se va încheia printr-o dezbatere cu publicul referitoare metodele moderne de conservare a patrimoniului cultural aflat în pericol.

 

Tags: , , , , , , ,