Noi lucrări au fost efectuate în 2021 la depozitul dezafectat din baza arheologică a cetăţii antice Histria la care Eurocentrica a început o amplă acțiune de renovare în 2019, continuată și în anul 2020. Principalele obiective vizate de cercetători – mărirea şi îmbunătăţirea capacităţii de stocare a bunurilor arheologice descoperite în timpul săpăturilor și configurarea spațiului încât să permită studierea preliminară a acestora în condiții optime – au fost atinse într-o măsură ridicată, rămânând în prezent a fi efectuate finisaje și alte amenajări și dotări secundare din punct de vedere științific.

Activitățile de renovare din acest an, al căror beneficiar este Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, administratorul bazei arheologice Histria, au avut loc în cadrul proiectului „Sprijin pentru cercetările arheologice de la Cetatea Histria 2021″, finanțat printr-o sponsorizare principală furnizată de SC Trident Pharma SRL și prin mai multe donații și acțiuni voluntare ale unor persoane fizice.

În 2021 depozitul a primit un prim strat de tencuială și un trotuar de protecție și au fost realizate acțiuni pentru conectarea la utilități. De asemenea, a fost utilat cu rafturi metalice pentru stocarea obiectelor arheologice, iar în curte a fost ridicată o copertină pe structură ușoară de lemn, pentru protecția pieselor arhitectonice de piatră care nu pot fi păstrate în depozit.

Anterior, în 2019 au fost renovați pereţii interiori şi exteriori ai depozitului, iar în 2020 a fost reînnoit acoperişul clădirii, au fost montate uși și ferestre, podelele au fost reparate sau înlocuite în spațiile destinate exclusiv stocării artefactelor. Tot în 2020, curtea clădirii a fost curățată și a căpătat o împrejmuire refăcută, pentru o mai bună protecție a bunurilor arheologice.

Un număr mare de artefacte care necesită protecție și-au găsit deja locul în depozit sau în curtea acesteia.

Pentru ca acest mic complex să devină pe deplin funcțional și în vederea inventarierii și studierii primare a obiectelor arheologice. mai sunt necesare lucrări de renovare și de dotare cu echipament, planificate a avea loc în 2022.

Dacă doriți să ne sprijiniți, ne puteți contacta la adresa de email liviu.iancu@eurocentrica.ro.

Foto: Alina Iancu

 

Tags: , , , , , , , ,