Noi lucrări au fost efectuate în 2020 la depozitul dezafectat din baza arheologică a cetăţii antice Histria la care Eurocentrica a început o amplă acțiune de renovare în 2019. Clădirea se apropie acum de obiectivele finale vizate de cercetători: mărirea şi îmbunătăţirea capacităţii de stocare a bunurilor arheologice descoperite în timpul săpăturilor, precum și configurarea spațiului încât să permită studierea preliminară a acestora în condiții optime.
Activitățile de renovare din acest an, al căror beneficiar este Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, administratorul bazei arheologice Histria, au avut loc în cadrul proiectului „Sprijin pentru cercetările arheologice de la Cetatea Histria 2020″, finanțat printr-o sponsorizare principală furnizată de SC Trident Pharma SRL și prin mai multe donații și acțiuni voluntare ale unor persoane fizice, în special de pe plan local.
După ce în 2019 au fost renovați pereţii interiori şi exteriori ai depozitului, în 2020 a fost reînnoit acoperişul clădirii, și au fost montate uși și ferestre cu tâmplărie PVC și geamuri termopan. De asemenea, podelele au fost reparate sau înlocuite în spațiile destinate exclusiv stocării artefactelor, iar curtea clădirii a fost curățată și a căpătat o împrejmuire refăcută, pentru o mai bună protecție a bunurilor arheologice.
Primele artefacte care necesită protecție și-au găsit deja locul în depozit sau în curtea acesteia, dar pentru ca micul complex să devină pe deplin funcțional, mai sunt necesare lucrări de renovare și de dotare cu echipament, planificate a avea loc în 2021.
Dacă doriți să ne sprijiniți, ne puteți contacta la adresa de email liviu.iancu@eurocentrica.ro.
Tags: arheologie, conservare, Constanța, depozit, Histria, patrimoniu