Eurocentrica a finalizat în 2022 lucrările de renovare a depozitului dezafectat din baza arheologică a cetăţii antice Histria, începute în 2019 și continuate în 2020 și 2021. Principalele obiective vizate de cercetători – mărirea şi îmbunătăţirea capacităţii de stocare a bunurilor arheologice descoperite în timpul săpăturilor și configurarea spațiului încât să permită studierea preliminară a acestora în condiții optime – au fost atinse în totalitate.

Activitățile de renovare din acest an, al căror beneficiar este Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, administratorul bazei arheologice Histria, au avut loc în cadrul proiectului „Sprijin pentru cercetările arheologice de la Cetatea Histria 2022″, finanțat printr-o sponsorizare furnizată de SC Trident Pharma SRL.

În 2022 a fost finalizată tencuiala exterioară realizată în 2021 prin aplicarea unui strat de tinci. De asemenea, activitatea de amenajare a curții exterioare pentru protecția și înlesnirea studierii patrimoniului arheologic, începută în 2021 prin ridicarea unei copertine pe structură ușoară de lemn, a continuat prin amplasarea unei structuri metalice care să permită realizarea unei perdele vegetale de protecție.

Anterior, în 2019 au fost renovați pereţii interiori şi exteriori ai depozitului, iar în 2020 a fost reînnoit acoperişul clădirii, au fost montate uși și ferestre, podelele au fost reparate sau înlocuite în spațiile destinate exclusiv stocării artefactelor. Tot în 2020, curtea clădirii a fost curățată și a căpătat o împrejmuire refăcută, pentru o mai bună protecție a bunurilor arheologice.

Un număr mare de artefacte care necesită protecție și-au găsit locul în depozit sau în curtea lui. În prezent, complexul este pe deplin funcțional atât pentru conservarea, cât și pentru studierea bunurilor culturale descoperite la Histria.

Dacă doriți să ne sprijiniți pentru noi acțiuni de conservare, restaurare și cercetare a patrimoniului arheologic de la Histria și nu numai, ne puteți contacta la adresa de email liviu.iancu@eurocentrica.ro.

 

Tags: , , , , , , , , ,