Mai multe așezări medievale dobrogene dispărute vor fi investigate de experți și cercetători de la instituții de profil și ONG-uri din Tulcea, Constanța și București, printre care și Eurocentrica, prin intermediul unor abordări alternative și cu folosirea unor metode interdisciplinare de cercetare în cadrul proiectului cultural “(Re)Mapping. Arheologia hărților”, urmând ca rezultatele să fie promovate atât în rândul specialiștilor, cât și către publicul larg.
Proiectul implementat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Asociatia Pro Noviodunum și Asociația Eurocentrica, care beneficiază de co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (A.F.C.N.) se derulează în perioada 20 iulie – 15 noiembrie. El abordează noile tendințe în cercetare și utilizarea metodelor interdisciplinare moderne care, prin eficiența și acuratețea lor, oferă în investigarea arheologică instrumente nedistructive, alternative clasicelor săpături, ce permit achiziționarea unei palete largi de informații prețioase.
În cadrul proiectului se va face apel de asemenea la surse cartografice inedite care, printr-o cercetare aprofundată, vor deveni principalele documente în studierea și aprofundarea din punct de vedere istoric a unei regiuni și perioade relativ puțin cunoscute.
Diseminarea rezultatelor se va face sub diferite forme, de la organizarea unei expoziții foto-documentare itinerante, până la organizarea unui workshop cu tema ”Arheologia Otomană în Dobrogea”, în cadrul căruia vor fi prezentate diferite studii cu privire la cetățile, cimitirele sau siturile otomane din zone controlate în trecut de Imperiul otoman.
O activitate importantă de promovare, denumită „Acces la arheologie”, va avea ca scop principal prezentarea siturilor medievale dispărute din Dobrogea către autoritățile locale, elevi și tineri, pentru ca aceștia să înțeleagă importanța studierii istoriei şi a cercetării științifice realizate de specialiștii din domeniul cartografiei istorice. Prin această activitate, elevii vor descoperi că a existat încă din epoca medievală o societate multiculturală și multietnică în Dobrogea.
O componentă importantă a proiectului este realizarea unei baze de date care va conține atribute de identificare a siturilor arheologice nou descoperite.
Nu în ultimul rând, digitizarea de obiecte de patrimoniu aparținând epocii otomane în Dobrogea și integrarea lor în platforma digitală Europeana, precum și realizarea în viitor a unui muzeu virtual online 3D dedicat acestei perioade mai puțin cunoscute din istoria Dobrogei, vor avea un rol important în popularizarea rezultatelor cercetărilor efectuate în cadrul acestui proiect.
Tags: arheologie, cartografie, Constanța, Dobrogea, Eurocentrica, Evul Mediu, hartă, Imperiul Otoman, istorie, Tulcea