Proiectul “Saving the folkloric archival material preserved in Chişinău, Republic of Moldova” a fost prezentat vineri în cadrul conferinţei “Patrimoniu digital”, organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului din România la Bucureşti, în cadrul seriei “PATRIMONIUL ROMÂNESC LA 100 DE ANI DUPĂ MAREA UNIRE. Valori naționale. Valori europene”.
Proiectul găzduit de Eurocentrica s-a constituit astfel, alături de proiecte de digitizare derulate de instituţii culturale prestigioase din România, în punct de plecare pentru o dezbatere privitoare la reformarea politicilor publice din domeniul patrimoniului cultural din România şi din Europa.
Proiectul “Saving the folkloric archival material preserved in Chişinău, Republic of Moldova” se desfăşoară în 2019 la Chişinău având ca obiectiv digitizarea a trei colecţii folclorice cuprinzând înregistrări făcute pe manuscrise şi benzi de magnetofon între 1945 şi 1991, prin deplasări pe teren ale cercetătorilor din RSS Moldovenească în satele dintre Prut şi Nistru. Grantul a fost câştigat de dr. hab. Victor Ghilaş şi este găzduit de Asociaţia Eurocentrica, fiind oferit de British Library prin Endangered Archives Programme. Prezentarea de vineri a fost făcută de Liviu Iancu, funcţionar administrativ în cadrul proiectului.
Tags: benzi magnetice, Chişinău, cultură, folclor, patrimoniu, proiect