Asociaţia Eurocentrica a sprijinit participarea a trei voluntari la campania de săpături arheologice desfăşurată între 2 și 29 iulie pe Platoul cetăţii antice Histria de o echipă internaţională condusă de profesorul american de la Universitatea din Texas, Adam Rabinowitz, în cadrul unei colaborări cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București. Acţiunea Eurocentrica face parte din proiectul “Sprijin pentru cercetările arheologice de la cetatea Histria 2023”, derulat cu fonduri oferite de sponsorul SC Trident Pharma SRL.

Cei trei voluntari sunt Marian Tufaru, istoric la Institutul Național al Patrimoniului din București, și Oxana și Vitalie Ciudin, masteranzi în istorie ai Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, care au efectuat stagii de câte două săptămâni.

Cei trei voluntari au oferit un sprijin util cercetătorilor şi au deprins ori și-au dezvoltat mai multe aptitudini specifice muncii arheologice, precum identificarea artefactelor, săparea contextelor arheologice prin respectarea unităților stratigrafice, folosirea stației totale ș.a.m.d.. Pentru activitatea lor, cei trei vor primi certificate de voluntariat VoluntPass, recunoscute la nivel european. De altfel, cu ocazia participării lor la această campanie, Oxanei și lui Vitalie Ciudin le-au fost înmânate certificatele de voluntariat aferente campaniei de cercetări arheologice de anul trecut, precum și un set de reviste de popularizare a istoriei „Historia” și „Historia Special”.

 

Mai multe informaţii despre cercetările arheologice derulate începând cu 2018 pe Platoul Cetăţii Histria sunt disponibile pe site-ul Universităţii din Texas.

Asociaţia Eurocentrica le mulţumeşte celor trei voluntari pentru activitatea desfăşurată la Histria!

 

 

Tags: , , , , , , , ,